Post | januari 2023 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 4 min lezen

‘Je ziet dat je echt verschil kan maken voor iemand’

Door Jolanda Valk
‘Je ziet dat je echt verschil kan maken voor iemand’

Ieder mens wil een gelukkig, betrokken en zinvol leven leiden, maar het lukt niet iedereen om dit op eigen kracht voor elkaar te krijgen. Als vrijwillige welzijnscoach bij Welzijn op Recept help je mensen hierbij een eerste stap te zetten.


Goud waard

“Je moet het als vrijwillige welzijnscoach voor Welzijn op Recept leuk vinden om met deelnemers mee te gaan, maar ook om zelf nieuwe dingen te zien en ontdekken. Dan ben je goud waard”, weet Nadine van Brederode (36, op de foto). Want als je zelf de weg weet in de gemeente, kan je iemand duurzaam helpen.”


Hoe werkt Welzijn op Recept?

De meeste deelnemers worden via de huisarts verwezen naar Welzijn op Recept, maar mensen kunnen ook – na het lezen van de folder – zelf aan de bel trekken. Bijvoorbeeld wanneer iemand het moeilijk vindt om het leven weer op te pakken na een heftige gebeurtenis of een moeilijke periode. Dan volgt bij Welzijn op Recept een intakegesprek en wordt bepaald of een traject van drie maanden met een vrijwillige welzijnscoach zinvol is. Als dat in gang wordt gezet, neemt de vrijwillige welzijnscoach contact op. Nadine: “Dan is het aftasten: waar is al over gesproken, waar heeft iemand zelf behoefte aan.” Voor dat laatste heeft Welzijn op Recept een zestal welzijnsarrangementen samengesteld die de vrijwillige welzijnscoach als richtlijn kan gebruiken. Dit zijn activiteiten die per thema zijn ingedeeld, zoals wandelen in de natuur, bewegen bij een sportclub of kunst en cultuur snuiven. “Binnen die domeinen ga je op zoek naar wat iemand nodig heeft.”




Welzijn op Recept biedt cliënten welzijnsarrangementen die de vrijwillige welzijnscoach als richtlijn kan gebruiken. Beeld: welzijnstichtsevecht.nl


Mee met de eerste stap

“Vaak ga je de eerste keer mee om iemand ook op zijn of haar gemak te stellen. Veel mensen hebben een bepaalde problematiek waardoor ze het moeilijk vinden om zelf de eerste stap te zetten en ergens heen te gaan; als ze dat konden hadden ze het allang gedaan. Dus dan ga je mee als een soort van stok achter de deur. Vaak ben ik ergens ook voor het eerst en dan denk ik: o, dat is leuk, eens even kijken wat er door die deur is. Ik ben heel nieuwsgierig van aard, dat breekt vaak het ijs en daardoor worden mensen zelf ook onderzoekender. Je kan niet vertellen wat ze moeten doen, je kan alleen laten zien hoe je iets kan doen en dan vinden ze vaak hun eigen weg wel. Zo heb ik een licht dementerende man kunnen koppelen aan het Milieu Educatief Centrum in Maarssenbroek waar ook het plantenasiel Plant voor Plant zit. Hij wilde heel graag nog dingetjes doen en is daar nu vrijwilliger. Ik kende daar iemand en ben gaan vragen of ze misschien klusjes voor hem hadden. Als vrijwillige welzijnscoach ben je een koppelaar.”


Onwaarschijnlijke combinatie

Nadine beschikt over meerdere talenten die je niet zo snel bij één persoon verwacht. “Ik ben al sinds mijn zestiende op het spirituele pad, maar ik leerde programmeren toen ik acht was. Mijn vader was een van de eerste mensen met een computer in huis, dus ik speelde van jongs af aan spelletjes en wilde ook weten hoe je die moest maken, want ik had altijd ideeën hoe het beter kon. Dat heb ik voortgezet en daarnaast de spirituele kant in mij gevolgd. Ik leg tarotkaarten, doe dingen met aromatherapie, reiki, eigenlijk van alles. Maar ik heb altijd in de ICT gewerkt, tot ik in 2021 mijn baan verloor. Toen ben ik een coachingpraktijk aan huis begonnen en zag ik de oproep van Welzijn op Recept voor vrijwillige welzijnscoaches. Ik had nog geen vaste cliënten en tijd beschikbaar, dus heb ik me aangemeld.” Ze heeft dan ook een tip voor mensen die erover denken om ooit coach te worden: “Word vrijwillige welzijnscoach om ervaring op te doen. Je kan oefenen en proeven wat het werk inhoudt en mensen daadwerkelijk helpen. Per week neemt het werk ongeveer een (halve) middag in beslag.”


Goede voorbereiding

Ervaring als coach is niet vereist. Uiteraard word je wel goed voorbereid op het werk van vrijwillige welzijnscoach. Nadine: “Er zijn twee trainingsdagen, je krijgt een naslagwerk en daarnaast is er Intervisie, waarbij je elke maand of elke twee maanden met een groepje vrijwillige coaches om de tafel zit en allemaal een casus meeneemt om te bespreken. Je hebt bijvoorbeeld een deelnemer met wie je vastloopt nadat je van alles hebt geprobeerd. Dan ga je er met elkaar over sparren wat je nog meer zou kunnen doen. Er zijn ook tussendoor trainingen, zoals laatst over eenzaamheid en hoe je daar tegenaan kan kijken, superinteressant.” Nadine geeft wel aan dat het belangrijk is om niet persoonlijk betrokken te raken. “Mensen met psychosomatische klachten bevinden zich in een neerwaartse spiraal en zitten daar ‘comfortabel’. Het is jouw doel om ze daar een beetje uit te halen. Dat is lastig, omdat zij nog niet zover zijn. Want daar zit de crux; iedereen wil resultaat maar niemand wil veranderen. Je helpt ze met de weg daar naartoe, ze moeten het zelf doen.”



Oplossing in een puzzeltje

Waarom Nadine voldoening haalt uit het werk als vrijwillige welzijnscoach? “Je ziet dat je verschil maakt voor de mensen. Iets wat ze op een andere manier niet zomaar zouden kunnen beleven. De voldoening zit in het zien van die transformatie. Daarbij kom je op veel verschillende nieuwe plekken, je leert nieuwe mensen kennen en elke persoon is weer uniek, dus je oplossingsvermogen wordt continu aangesproken. Ook de trainingen zijn boeiend. Dus als je interesse echt ligt op het sociale en psychologische vlak, is dit superleuk vrijwilligerswerk. Voor je eigen netwerk is het ook nuttig, omdat je merkt dat je veel meer weet dan je dacht, of je kan je netwerk ergens mee versterken. Soms ben je een oplossing in een puzzeltje. Dat ik denk: hoe mooi, zonder mij was dit niet ontstaan.”


Wil jij ook voor iemand het verschil maken?

Heeft Nadine je weten te inspireren? Zij gaat verhuizen naar een plek aan zee in Noord-Holland en dat is een van de redenen waarom Welzijn op Recept op zoek is naar nieuwe vrijwillige welzijnscoaches. Meld je aan via de vacaturebank.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Hier wordt met plezier gewerkt!

Hier wordt met plezier gewerkt!

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
“Koffie? Thee? Cake?” Ik ben amper een minuut binnen of word al opgenomen door het gezelschap vrijwilligers ...
Lees meer