Post | september 2023 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 2 min lezen

Burendag vier je samen

burendag stichtse vecht

Zaterdag 23 september is het weer Nationale Burendag. Burendag is een jaarlijks evenement dat zijn oorsprong vindt in het hart van het Oranje Fonds, een organisatie die zich inzet voor een sociaal verbonden samenleving. Sinds 2006 brengt Burendag buurten en wijken in Nederland samen op een bijzondere manier. Op deze dag worden er door het hele land activiteiten georganiseerd die de onderlinge band tussen buren versterken. Denk aan gezellige buurtbarbecues, opruimacties, sportevenementen, en nog veel meer. Het doel? Mensen met elkaar in contact brengen, de saamhorigheid vergroten en samen iets positiefs bijdragen aan de buurt. Ook in Gemeente Stichtse Vecht worden er verschillende activiteiten georganiseerd.


Het initiatief achter Burendag komt van het Oranje Fonds, opgericht ter gelegenheid van het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in 2002. Deze organisatie heeft als missie om een inclusieve samenleving te bevorderen. Het Fonds ondersteunt talloze sociale initiatieven en buurtprojecten door middel van financiële bijdragen en expertise. Burendag is een van hun meest kenmerkende initiatieven, waarbij het Fonds een centrale rol speelt in het samenbrengen van mensen en het stimuleren van buurtgerichte activiteiten.


Maar waarom zijn buurtinitiatieven eigenlijk zo waardevol? In een wereld die steeds meer individualistisch lijkt te worden, zijn buurtinitiatieven een krachtige tegengif. Ze creëren een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Een buurt waar mensen elkaar kennen en ondersteunen, is een buurt waar mensen zich veiliger voelen, waar kinderen vrij kunnen spelen, en waar eenzaamheid minder kans krijgt.


Buurtinitiatieven hebben nog meer voordelen. Ze zorgen voor een schonere en mooiere omgeving. Denk aan opruimacties, het vergroenen van de buurt, of het onderhouden van gemeenschappelijke ruimtes. Dit niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor het welzijn van de bewoners zelf.

Daarnaast bevorderen buurtinitiatieven de betrokkenheid bij de buurt. Mensen leren elkaar kennen en ontdekken elkaars talenten en expertise. Samenwerking en uitwisseling van kennis worden gestimuleerd, wat kan leiden tot allerlei interessante samenwerkingsverbanden.


Op www.burendag.nl kun je zien welke initiatieven in gemeente Stichtse Vecht worden georganiseerd. Zo wordt er bijvoorbeeld in wooncomplex 't Nieuwe Kampje in Loenen aan de Vecht ook meegedaan met de jaarlijkse Burendag.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
vrijwilligerscentrale stichtse vecht tourt door de gemeente om met vrijwilligers in gesprek te gaan.

Vrijwilligers centrale on tour - pensioen bijeenkomst Leef

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
Vrijwilligerscentrale on tour strijkt neer bij een pensioenbijeenkomst van Leef.
Lees meer
berg kleding wawollie kringloop vrijwilligerscentrale

Het is heel handig zoeken in de vacaturebank

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
Wilma Rijntjes voor de enorme berg kleding in het magazijn van kringloopwinkel Wawollie.
Lees meer