Post | juni 2023 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 1 min lezen

Gun jezelf een af-en-toetje!

vrijwilligerswerk taalcoach

Als ik vertel dat ik als taalcoördinator een vrijwilliger aan een taalvrager koppel, krijg ik vaak de volgende reacties: ‘Dat lijkt me heel leuk om te doen, maar ik ben vaak weg/heb het druk’. Dat zijn legitieme redenen, maar er is een oplossing als je toch anderen wil helpen!


Als taalcoördinator koppel ik namelijk niet alleen vrijwilligers aan taalvragers, ik zoek ook af-en-toetjes. Dat vraagt vast om meer uitleg. In Maarssenbroek is er bijvoorbeeld een ontzettend gezellige taalwandelgroep onder leiding van een vaste vrijwilliger. Elke week om 19.00 uur verzamelt een gezelschap mensen die Nederlands willen oefenen bij de Bibliotheek. Hoe fijn is het dan voor hen dat je even lekker Nederlands kunt oefenen met iemand die gewoon een keertje aanhaakt (en misschien drie weken later weer, of niet).Nieuwe moedertaalsprekers zorgen voor nieuwe input! Hetzelfde geldt voor het taalwandelen in Breukelen en de taalcafés in Maarssenbroek, Breukelen en Loenen. Iedereen die een ander wil helpen zijn Nederlands te verbeteren, is van harte welkom. Gun jezelf dat af-en-toetje: de gezelligheid, bij taalwandelen ook nog eens de stappen, de hartelijkheid waarmee je ontvangen wordt (want: deze mensen willen Nederlands spreken, maar kennen soms bijna geen Nederlanders).


Ik kan niet garanderen dat je af-en-toetje niet naar meer smaakt en dat je voor je het weet ook taalmaatje bent, maar dat is van later zorg.


Kom lekker meedoen en lees hier meer over het taalhuis of bekijk de vacatures.

Deel blogpost