Post | juni 2024 | Nieuws voor organisaties | 3 min lezen

De zomer komt eraan! Vijf tips om extra vrijwilligers te werven.

zomertijd extra vrijwilligers werven

Je zou het niet zeggen met dit weer, maar de zomer komt er echt aan! Naast vaste vrijwilligersvacatures kun je bepaalde periodes inzetten voor tijdelijke klussen. Zo ook de zomerperiode: veel mensen hebben dan relatief meer tijd te besteden aan activiteiten. Het wordt niet voor niets komkommertijd genoemd. Daarom speciaal voor jouw organisatie: vijf tips om deze zomer extra vrijwilligers te werven.


1. Omdenken

De belangrijkste tip. Omdenken. Want als je bij voorbaat al denkt: leuk, maar dat kan bij ons niet - dan gaat het inderdaad ook niet lukken. De meeste organisaties die wij spreken zoeken continue aanvulling op hun team van vrijwilligers. Om dat te vergroten is de eerste stap loslaten van oude denkwijze en open staan voor nieuwe ideeën. De workshop Expeditie Nieuwe Gezichten begint altijd met de quote: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Oftewel: als je op de automatische piloot op dezelfde manier vrijwilligers blijft werven, dan gaat er geen verandering komen in het aantal aanmeldingen en het type persoon dat zich aanmeldt. Lees de volgende tips met een open blik en kijk welke het beste bij jullie past.


2. (groot)Ouder en kind vrijwilligersactie

Zes weken schoolvakantie vullen. Dat kan voor veel ouders nogal een uitdaging zijn. Jong geleerd is oud gedaan: vrijwilligerswerk kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Bedenk een klus dat (groot)ouders samen met hun kinderen kunnen oppakken voor een dagdeel. Zoals: activiteiten organiseren in een verzorgingshuis of op een dagbestedingslocatie, in de tuin of park bezemen, spullen rondbrengen, wandeling met een groep etc. Of wie weet is het in jouw organisatie mogelijk om de kinderen te entertainen terwijl de (groot)ouders een klus uitvoeren.3. Personeelsuitje

Veel bedrijven organiseren vlak voor of vlak na de schoolvakantie in de zomer nog een personeelsuitje. We hebben al regelmatig bedrijven gekoppeld aan maatschappelijke organisaties voor een vrijwilligersklus. Bedenk met jullie groep (vrijwillige) collega's wat een bedrijf bij jullie kan doen als personeelsuitje. Wat voor vrijwilligersklus kan er gedaan worden? Met hoeveel mensen? En hebben jullie een tip voor een lunch of borrel ter start of afsluiting van de klus? Dit helpt om bedrijven te enthousiasmeren om voor jullie organisatie te kiezen.


4. NLDoet klus op een eigen gekozen datum

Jaarlijks zetten duizenden Nederlanders zich één weekend in voor de NLDoet dagen. Een weekend gevuld met klussen die binnen een dag(deel) klaar zijn. Maar waarom wachten tot dat ene weekend in maart? Verzamel de (vrijwillige) collega's en bedenk welke losse klussen er uitgesteld worden. Prik een datum en nodig mensen via jouw organisatiepagina uit voor de activiteit.


5. Speeddate met nieuwe kandidaten

Stel jouw maatschappelijke organisatie open voor nieuwe kandidaten. Dat kan door middel van een speeddate. Je begint met een rondleiding en wat uitleg over de organisatie en de werkzaamheden. Vervolgens zet je alle kandidaten aan een (sta)tafel met een vrijwilliger van jullie organisatie. Binnen 10 minuten kunnen de kandidaten alle vragen stellen die ze willen stellen. De vrijwilligers zelf hebben uiteraard wat vragen voorbereid en zetten deze in om de kandidaten ook beter te leren kennen. Zodra de 10 minuten voorbij zijn eindig je met een spoedklus: in een half uur iets kleins met elkaar doen om jullie maatschappelijke organisatie op weg te helpen.BONUSTIP: zet komkommertijd in voor extra promotie

In zomerperiode zie je ook relatief weinig echte nieuwsitems in de krant. Dat is het moment om zelf te zorgen dat je met een bijzonder verhaal in de krant komt! Bedenk nu alvast wat het kan zijn of neem contact op met de lokale krant om af te stemmen wat zij een goed verhaal vinden.


Denk je na al deze tips: leuk, maar waar moet ik beginnen? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee.

Deel blogpost