Post | maart 2024 | Nieuws voor organisaties | 5 min lezen

Dit jaar kregen we een extra dag cadeau! Eurofiber besteedde deze dag aan vrijwilligerswerk in Stichtse Vecht.

vrijwilligerswerk als organisatie in stichtse vecht

In januari namen Manon en Esra van Eurofiber contact met ons op. Dit jaar is een schrikkeljaar en krijgen we met 29 februari een extra dag cadeau. Die dag wilt Eurofiber haar werknemers uitnodigen om de werkdag te besteden aan vrijwilligerswerk. De organisatie heeft al een vrijwilligerswerkbeleid, waarmee medewerkers 16 uur per jaar van hun werkende uren mogen besteden aan vrijwilligerswerk. Door op 29 februari een speciale dag voor vrijwilligerswerk te organiseren kunnen medewerkers op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende maatschappelijke organisaties binnen gemeente Stichtse Vecht.


Na de kennismaking werden wij vanuit Wijzer in Vrijwillige Inzet meteen enthousiast. Wat een mooie manier om mensen kennis te laten maken met maatschappelijke organisaties die in Stichtse Vecht zoveel moois doen! Diezelfde dag werden verschillende organisaties uit het netwerk van Wijzer in Vrijwillige Inzet benaderd. En al vrij snel kwamen de positieve reacties binnen. Veel organisaties hadden meteen een idee qua invulling voor de dag. Er was zelfs een organisatie dat normaal niet open is op de donderdag. Maar speciaal voor dit initiatief een uitzondering maakte. Iedereen keek uit naar 29 februari!


Op een druilerige ochtend stap ik het kantoor van Eurofiber binnen. De grijsheid van de dag verdwijnt al snel als ik de vrolijk gekleurde meetingruimte binnen stap. Hier wordt vandaag vanuit Wijzer in Nederland een cursus taalcoaching gegeven. Medewerkers die zich voor deze sessie hebben opgegeven worden in een halve dag getraind om uiteindelijk als online taalcoach aan de slag te gaan. Voordeel hiervan is: je kunt dit vrijwilligerswerk doen vanuit een locatie dat jou het beste uitkomt. Rianne van Wijzer in Nederland vertelt hierover: "Rond kerst had ik een online taalcoach sessie met iemand die in Oekraïne was en iemand in Spanje. We oefenden met de Nederlandse taal door items in het huis te benoemen die zij moesten zoeken in hun eigen huis. Via de camera kreeg ik daarmee een rondleiding in hun huis en dus een kijkje in hun leven.".


Rianne & Aleksandra geven de training voor online taalcoach - foto door Mike van Schoonderwalt


De training start meteen uitdagend voor de medewerkers: Aleksandra is met Rianne meegekomen om een cursus Servisch te geven. Met handen gebaard Aleksandra de mensen uit hun stoel omhoog te komen terwijl ze 'ustati' zegt. Met haar hand gebaard ze vervolgens dat iedereen weer mag zitten en zegt 'sesti'. De kracht van dit gedeelte van de les zit 'm in het feit dat een nieuwe taal leren voor iedereen uitdagend is. Door dit als taalcoach te beseffen zorgt het ervoor dat je het perspectief kan nemen van degene die de Nederlandse taal gaat leren.


Servisch leren met Aleksandra - foto door Mike van Schoonderwalt


Vervolgens fiets ik door naar de Werkspecht waar ik middenin een spelletjesochtend kom. Ik word ontvangen met high fives en knuffels en krijg enthousiast een rondleiding op de verschillende afdelingen. Van bakkerij tot crearuimte en van montage kamer tot inpakafdeling - voor iedereen is er wel een afdeling te vinden waar je jouw talent kunt inzetten. Het kost mij wat moeite om de medewerkers van Eurofiber te vinden. Waarom? Ze zijn zo gastvrij ontvangen door de medewerkers en deelnemers dat het lijkt alsof ze er al jaren vrijwilliger zijn.


Sjoelen, poolen en pittenzak gooien - foto door Mike van Schoonderwalt


Met een kop thee en een verse gevulde koek gemaakt in de eigen bakkerij geniet ik van het plezier dat de groep uitstraalt. Naast mij zie ik een deelnemer steeds verder verdwijnen achter een stapel strak gevouwen thee- en vaatdoeken. Ik vraag hem of hij de inpakkoning van de Werkspecht is. "Zoiets bestaat niet!" Ik spreek toevallig net de persoon aan die super geïnteresseerd is in koningen en farao's en ik krijg meteen een geschiedenisles over de farao's uit Egypte. De ochtend is nog maar net begonnen en ik heb al zoveel nieuws mogen leren!


Zoiets als een vouwkoning bestaat niet, kampioen in vouwen dan maar! - foto door Mike van Schoonderwalt


Na een bezoek aan de Werkspecht fiets ik door naar het MEC. Daar kom ik tijdens het koffiemoment binnen wandelen. Henri zit samen met twee medewerkers van Eurofiber aan de koffie en stroopwafels. We hebben het over vrijwilligerswerk en over het feit dat zoveel mensen al vrijwilligerswerk doen, maar het niet als vrijwilligerswerk zien. Omdat het een klus is dat zo leuk is om te doen. En dat is ook vrijwilligerswerk: inzetten voor iets waar je interesse naar uit gaat. Jouw talent gebruiken voor een maatschappelijk doel.

Zodra de koffie op is trekt iedereen z'n jas en laarzen weer aan. Verder aan het bouwen van de solarbank! Een bankje waar je op kunt zitten en tegelijk iets kan opladen.


Samen met Henri aan de klus in de tuin - foto door Mike van Schoonderwalt


Ook bij Vrienden van Wijkpark waren medewerkers buiten aan het werk. Er lag een flinke klus te wachten: palen de grond in slaan voor een houtril rond het voetbalveldje in Fazantenkamp. Maar het ging super snel, omdat de vaste groep vrijwilligers was verdubbeld met de komst van de eenmalige groep vrijwilligers. Met z'n twaalven was de klus zo geklaard en was er tijd om op te warmen met koffie en stroopwafels.


Met zo'n grote groep vrijwilligers was de klus snel af! - foto's door Trees van vrienden van Wijkpark


Bij Kringloop Wawollie werd een medewerker van Eurofiber vanuit z'n eigen expertise ingezet. De vraag vanuit Wawollie was: kan je onze bedrading en netwerk controleren en een plan maken hoe we dit kunnen verbeteren?


Het rondje langs de organisaties sloot ik af bij dagbesteding In de Reizende man. Net zoals bij dagbesteding de Werkspecht is het ook hier niet direct duidelijk wie de medewerkers van Eurofiber zijn. Het is alsof iedereen er al jaren komt. Er heerst een hele gezellige sfeer. De groep is net terug van een wandeling,


Lekker gewandeld in het park naast de boerderij - foto door Mike van Schoonderwalt


Wanneer ik binnen kom zie ik twee mensen zitten op de fiets voor een digitaal rondje langs de Vecht, een groep doet gezamenlijk een quiz, er wordt fanatiek gepooled, kunstwerken worden gepresenteerd aan elkaar en in de keuken wordt de lunch klaargemaakt. Ik word uitgenodigd om te blijven lunchen en dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Het is altijd fijn om aan tafel te luisteren naar de verhalen van iedereen. Tijdens de lunch vertelt iemand over haar leven in Nieuw Zeeland. Een ander vertelt over haar man die opgenomen is in het ziekenhuis. Ze wuift haar tranen weg, maar de andere mensen aan tafel moedigen haar aan om haar verhaal te blijven delen zodat ze troost kan vinden bij de groep. Door de tranen heen verschijnt een glimlach en plaatst ze een hand op de hand van de vrouw naast haar. "Gelukkig heb ik deze hier leren kennen, we zijn vriendinnen he? Ik ben altijd blij als ik haar weer zie."


Er heerst een huiselijke sfeer - foto door Mike van Schoonderwalt


Boodschap voor vrijwilligers

Alle maatschappelijke organisaties die meededen aan het vrijwilligersproject van Eurofiber staan open voor nieuwe vrijwilligers. Spreekt de organisatie je aan, maar staat er geen actieve vacature online? Dan kan je alsnog via de organisatiepagina op vrijwilligersstichtsevecht.nl contact met de organisatie opnemen om een kennismakingsgesprek te plannen!


Interesse om als organisatie vrijwilligerswerk te doen?

Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee. Met ons netwerk van ruim 200 maatschappelijke organisaties zit er altijd wel iets tussen dat bij jullie wensen past.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
vrijwilligersprijs 2023

Vijf tips om een vrijwilliger een compliment te geven

| Nieuws voor organisaties
Hoe spreek je jouw waardering uit naar een vrijwilliger?
Lees meer
expeditie nieuwe gezichten vrijwilligers werven

Aanmelden Expeditie Nieuwe Gezichten

| Nieuws voor organisaties
Meld jouw organisatie aan voor Expeditie Nieuwe Gezichten en leer op een creatieve manier nieuwe vrijwilligers ...
Lees meer

Dinsdag 18 april de eerste kwartaalbijeenkomst van Wijzer in Vrijwillige Inzet

| Nieuws voor organisaties
Op 18 april kan je deelnemen aan de eerste kwartaalbijeenkomst van Wijzer in Vrijwillige Inzet!
Lees meer