Post | december 2023 | Kennisbank organisaties | 1 min lezen

Verhoging onbelaste vrijwilligersvergoeding: Wat je moet weten in 2024

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De onbelaste vrijwilligersvergoeding in Nederland wordt in 2024 verhoogd van €1.900 naar €2.100 per jaar, wat ook resulteert in een stijging van het maandbedrag van €190 naar €210. Deze regeling, bedoeld om organisaties minimale administratie te laten voeren bij het vergoeden van vrijwilligerskosten, komt echter niet altijd goed uit voor vrijwilligers.


Problemen en Oplossingen:

•         Huidige situatie: Uit onderzoek van CBS in 2021 blijkt dat ruim tweederde van de vrijwilligers helemaal geen vergoeding ontvangt. Van degenen die dat wel doen, ontvangt slechts 1% de maximale vrijwilligersvergoeding.

•         Problemen met de vergoeding: Organisaties en vrijwilligers ervaren regelmatig problemen, variërend van onduidelijkheden over wat wel of niet onder de vergoeding valt tot verwarring over maximale bedragen.

•         Aanpassingsvoorstellen: Vereniging NOV, samen met de Landelijke Cliëntenraad, stelt aanpassingen voor, waaronder een logisch maximum per maand en per jaar, het laten vervallen van het uurtarief, en het buiten de vrijstelling laten van vergoedingen voor onkosten.


Hoe Werkt het Nu?

•         Vergoedingsopties: Organisaties kunnen vrijwilligers vergoeden op basis van de onbelaste vrijwilligersvergoeding, gemaakte kosten die kunnen worden onderbouwd, of een combinatie van beide.

•         Vrijwilligersbeleid: Het is raadzaam om gemaakte keuzes vast te leggen in een vrijwilligersbeleid of overeenkomst.

•         Waarschuwing: Vrijwilligers en organisaties moeten de normbedragen (per maand en per jaar) in de gaten houden en niet overschrijden, aangezien dit kan leiden tot belastingheffing.


Conclusie: Waakzaamheid geboden voor vrijwilligers en organisaties


Met de aankomende verhoging van de onbelaste vrijwilligersvergoeding is het van cruciaal belang dat vrijwilligers en organisaties op de hoogte zijn van de normbedragen en eventuele aanpassingen in de regelgeving. Het streven naar duidelijkheid en eenvoud in de vergoedingsstructuur is essentieel om vrijwilligerswerk te ondersteunen en te stimuleren.

 

BRON:Vrijwilligerswerk.nl


Bekijk ook het artikel van SRA over de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding.

Deel blogpost