Post | november 2022 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Vrijwilligers centrale on tour - pensioen bijeenkomst Leef

Door Jolanda Valk
vrijwilligerscentrale stichtse vecht tourt door de gemeente om met vrijwilligers in gesprek te gaan.

Met pensioen? Ontdek wat je kan!

Niet iedereen beseft tijdens zijn of haar werkzame leven hoeveel talenten je aanspreekt. En die komen goed van pas wanneer je met pensioen gaat. Want er is altijd vraag naar vrijwilligers. Dat kan ook voor een eenmalige klus zijn die voor een organisatie onbetaalbaar is! Zo blijf je waardevol voor de samenleving en dat geeft enorm veel voldoening. Om dit onder de aandacht te brengen, schoof Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht aan bij een informatiemiddag over pensioen.

Voor inwoners van Stichtse Vecht die (bijna) met pensioen gaan organiseerde Leef maatschappelijke dienstverlening op 3 november 2022 in de Bibliotheek in Maarssenbroek een informatiemiddag over pensioen en financiën, in het kader van de jaarlijkse Pensioen3daagse, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht was erbij om van gedachten te wisselen over het doen van vrijwilligerswerk.


Het is gezellig druk in de bibliotheek. Mensen zitten te lezen, zoeken een boek of brengen iets terug. Maar het is overduidelijk dat een aantal mensen speciaal voor de informatiemiddag komt. Zij worden welkom geheten door budgetcoach Carla Wools en oprichter Bibi Prummel van Leef.


Wist jij dat er een Pensioenschijf van 5 bestaat? Foto: Jolanda Valk 


Breaking news

Na de interessante presentatie door twee financieel en fiscaal onderlegde vrijwilligers van de Rotary (wist je bijvoorbeeld dat er een Pensioenschijf van 5 bestaat?), barsten de vragen en discussies los. Zo is het absoluut breaking news voor iedereen dat met ingang van 2025 elk jaar opnieuw de AOW-leeftijd wordt bepaald. Krijg je dan minder lang AOW? En wat gebeurt er met het pensioen als je een uitkering of toeslag krijgt? Tip van Carla Wools: zoek alle gegevens bij elkaar en zet je vragen en wensen voor de toekomst op een rijtje. Zoek dan iemand die je individuele vragen kan beantwoorden, bijvoorbeeld via leefmd.nl of kijk eens op wijzeringeldzaken.nl


Tijdens de Pensioen3daagse-presentatie kwam er voor iedereen onverwacht nieuws! Foto: Jolanda Valk


Onvermoede talenten

Na afloop vinden een paar bezoekers de weg naar de tafel van de Vrijwilligerscentrale. Een meneer staat vlak voor zijn pensioen en verwacht dat hij nog graag wat wil doen, onder de mensen wil blijven, maar hij wil niets meer móeten. En dat is het mooie: als vrijwilliger moet je niets, je bepaalt zelf waar je energie in wilt steken en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Een andere meneer, die nog werkt, maar al regelmatig op deze website snuffelt, blijkt zonder dat hij er erg in heeft al veel vrijwillig te doen: in zijn wijk in Maarssen is hij een project warmtenet gestart en nu hoopt hij dat andere wijken zich daarbij aansluiten. Hij is duidelijk goed in netwerken! Een mevrouw die altijd managementassistent is geweest, ontwerpt nu tuinen. Mensen hebben vaak onvermoede talenten die voor maatschappelijke organisaties ongelooflijk waardevol zijn. Ontdek je talenten (doe de talentenscan) en proef eens van vrijwilligerswerk door je in te schrijven in de vrijwilligerspool/talentenbank. Hierin zoeken organisaties ook naar geschikte kandidaten voor projecten of eenmalige klussen. 


Maatschappelijk makelaar Natasja Verhoogt (rechts) van de Vrijwilligerscentrale raakt na afloop van de presentatie in gesprek met een echtpaar. Foto: Jolanda Valk


Extra spreekuur

Heb je de informatiemiddag gemist? Op dinsdagmiddag 8 november tussen 16.00 en 17.00 uur is er nog een spreekuur over pensioen en financiën bij het Centraal Informatiepunt in de Bibliotheek in Maarssenbroek. Of stel je vragen via [email protected] Leef maatschappelijke dienstverlening in Maarssen hanteert zeven leefregels, met op nummer 1: Omzien naar elkaar. Mensen worden geholpen bij het ontdekken van hun eigen kracht, waardoor zij op hun beurt weer een ander kunnen helpen.


Lijkt het je leuk en zinvol om (voor of) na je pensioen je talenten te benutten? Lees hier meer over vrijwilligerswerk in de gemeente Stichtse Vecht. Om te beoordelen of vrijwilligerswerk bij je past, zou je je voor eenmalige projecten kunnen inschrijven in de vrijwilligerspool/talentenbank van de Vrijwilligerscentrale!

Deel blogpost