Post | juni 2021 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 2 min lezen

Werken als vrijwilliger is werken aan je toekomst

Door Nadia Abouzia

Vandaag zijn we in Breukelen waar we in jongerenlocatie Brooklyn hebben afgesproken met vrijwilliger Suhayb (18 jaar). Voor zowel jongeren in Breukelen als in Maarssen is hij een bekend gezicht. Suhayb is namelijk één van de vier Yorkers die zich als vrijwilliger inzetten in de gemeente om activiteiten te organiseren voor jongeren en buurtbewoners. Daarnaast houden de jonge vrijwilligers zich ook bezig met het signaleren van problemen en wensen bij leeftijdsgenoten.


Hoe het begon

Vijf jaar geleden startte Suhayb de Yorkers. De naam hebben de jongeren zelf bedacht, want Yorker staat namelijk voor Young Workers. “Toen ik 13 jaar was leerde ik jongerenwerker Delano kennen. Zelf woon ik in Breukelen maar ik ging altijd naar Maarssen om met mijn vrienden buiten te chillen. Daar had ik toen, en nu nog steeds, veel vrienden. Wij hadden behoefte aan een plek binnen. Waar het lekker warm is, waar we konden gamen en onze eigen ding konden doen. Dat besprak ik toen met Delano en ik ben met hem mee geweest naar het Jongerencentrum om de locatie te bekijken. En nu hebben we hier al een paar jaar een hele vette plek”, vertelt Suhayb trots.

Om zichzelf Yorker te mogen noemen heeft Suhayb 10 weken lang de cursus Young Leader gevolgd. Het Jeudpunt biedt deze training aan waarin de leiderschapskwaliteiten van jongeren beter worden ontwikkeld en jongeren kunnen functioneren als voorbeeldfunctie in de wijk. Tegenwoordig zijn alle vier de Yorkers goed herkenbaar in het straatbeeld; een identiek trainingspak met eigen logo zorgt voor herkenbaarheid naar de jongeren toe.

De Yorkers hebben al veel georganiseerd. Van lasergamen en karten met jongeren tot aan tulpen langs brengen in de wijk in coronatijd. “Helaas liggen onze activiteiten nu een tijdje stil vanwege corona. Maar nu er weer veel kan, hebben we plannen om in de zomer hard te gaan knallen met activiteiten!”.


Een goed gevoel

“Het geeft mij gewoon een goed gevoel als ik zie dat ik wat voor jongeren kan betekenen. Ik merk dat ze ook makkelijk op mij afstappen. De drempel om naar mij te komen is toch veel lager dan naar een jongerenwerker gaan. Hierdoor kan ik als Yorker de jongerenwerker vertellen welke behoefte er is in de wijk. Ook de wijkagent kent mij goed. Als Yorkers zijn wij de schakel tussen de jongeren en het Jeugdpunt”, vertelt Suhayb. “Weet je, ik zie het doen van vrijwilligerswerk gewoon als werken aan je toekomst. En daarmee lever ik ook een bijdrage aan de samenleving en doe ik ook nog eens iets voor een ander. Zo ben ik: dat is gewoon Suhayb”

           

Ben jij nu door het verhaal van Suhayb geïnspireerd geraakt en sta je te springen om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij de Yorkers? Volg de Yorkers op Instagram (@yorkers_stichtsevecht) en stuur ze een DM. Iedere jongere is welkom!


Oproep

Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!

Deel blogpost