Post | juli 2021 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Vrijwilligerswerk doen gun ik iedereen!

Vanuit Limburg, via een lange tussenstop in Den Bosch, een pit stop in Tiel en daarna Maarssen, belandde Judith van de Vorle (46 jaar) bijna negen jaar geleden in Breukelen. Om haar sociale netwerk uit te breiden in haar nieuwe woonplaats, begon zij met het doen van vrijwilligerswerk. Op dit moment is Judith als vrijwilliger, in de rol van lid, betrokken bij het sport-en preventieakkoord in gemeente Stichtse Vecht. Daarnaast zit zij zeven keer per jaar de bijeenkomsten van de Raad van Toezicht van Welzijn Stichtse Vecht bij, waar zij als vrijwilliger de vergadering notuleert.


Divers vrijwilligerswerk

‘Voor mijn werk ben ik destijds verhuisd naar het midden van het land; lekker centraal waardoor ik diverse opdrachten kon oppakken. Om mensen te leren kennen ben ik toen gaan tennissen in Breukelen. Daar ben ik lid geworden van de evenementencommissie; waar ik o.a. als vrijwilliger gezelligheidstoernooien organiseerde voor de jeugd en senioren’ vertelt Judith. ‘Mijn doel heb ik zeker behaald, ik heb veel mensen leren kennen. Dit heb ik een jaar of twee, drie gedaan. Toen ik merkte dat ik daar geen energie meer van kreeg heb ik het stokje overgedragen en ben ik op zoek gegaan naar ander soort vrijwilligerswerk’ vervolgt Judith haar verhaal. ‘In die periode heb ik een tijdje als gastvrouw gewerkt bij de Merenhoef, daar bracht ik ’s avonds koffie rond. Ik vond het echt geweldig om te doen. Maar het raakte mij ook heel erg. Schrijnende situaties kwam ik tegen waar mensen alleen en eenzaam waren. Op een gegeven moment ging ik mij afvragen ‘wie zorgt er later dan voor mij en hoe zit ik er dan bij.’


Een verruimde blik

Ondanks haar drukke baan als ZZP-er in de IT lukt het Judith om tijd vrij te maken voor het doen van vrijwilligerswerk. Omdat ze geen gezin en verder geen familie in de buurt heeft, is zij van mening dat zij haar tijd maatschappelijk in kan zetten. ‘Een bijdrage kunnen leveren vanuit mijn kennis en kunde, met mijn analistenpet op, doe ik graag. Daar kan ik ook mijn ei in kwijt. Ik word er erg blij van als ik iets kan betekenen aan de ontwikkeling van het grotere geheel en het faciliteren daarvan’ licht Judith enthousiast toe.

‘Door het doen van vrijwilligerswerk zie ik veel meer hoe de wereld is. Mijn blik is hierdoor zeker verruimd en het heeft mij ook zachter gemaakt. Voorheen was alles altijd zwart of wit bij mij. Mijn meningen heb ik inmiddels, door allerlei vrijwilligerservaringen, erg bijgesteld. Ik heb geleerd dat er meer in het leven is dan druk zijn met mezelf’ zegt Judith stellig. ‘Door het doen van vrijwilligerswerk heb ik veel meer begrip gekregen voor mensen die in een andere situatie zitten dan waar ik zelf in zit. Oordelen doe ik nu minder snel. Dat inzicht wens ik meer mensen van harte toe; ik gun iedereen de kans om vrijwilligerswerk te doen!’.


Waardering geven en ontvangen

‘Eigenlijk wil ik bij deze een oproep doen aan iedereen om vrijwilligerswerk te gaan doen! Het is erg waardevol. Je ontwikkelt je op sociaal vlak en beseft dat niet iedereen het even goed heeft in de samenleving. Zelfs niet in je eigen gemeente of in je eigen buurt. Natuurlijk kost het tijd. En ik realiseer mij ook dat niet iedereen die tijd heeft. Maar weet dat je er ook nieuwe tijd en ervaringen voor terug krijgt. En vooral heel veel waardering. Je voelt dat mensen het heel fijn vinden dat je er bent. Voor mij is ieder mens waardevol. En iedereen verdient het om deel te kunnen nemen aan onze lokale maatschappij. Wanneer ik die ander zich gewaardeerd kan laten voelen, is dat voor mij het grootste goed wat ik uit het vrijwilligerswerk kan halen’ vertelt Judith trots.


Oproep

Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Fijn om maatschappelijk bij te dragen

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
Vandaag zitten we aan tafel bij vrijwilligster Maartje Maas (39 jaar). Deze enthousiaste en trotse moeder is, ...
Lees meer

Ik vind het gewoon belangrijk om altijd iets te doen!

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
Vier jaar geleden ging Leo Bloemhard (68) uit Breukelen met pensioen. Hij koos er toen bewust voor om als ...
Lees meer

Vanuit mijn passie ontstond een vrijwilligersactie!

| Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten
Vandaag zitten wij, op 1,5 meter afstand, aan tafel bij Trees van den Hoogen: een 59 jarige, actieve en ...
Lees meer