Post | september 2023 | Buurtinitiatieven - nieuws & verhalen | 2 min lezen

Rondje koken - een buurtinitiatief ontstaan uit een eigen behoefte

Buurtinitiatief opzetten? Charlotte deed het!

Vaak ontstaan buurtinitiatieven vanuit een eigen behoefte of gemis. Zo ook het initiatief Rondje Koken, gestart door Charlotte de Smeth.


Dochter in het ziekenhuis 

Het idee voor Rondje Koken ontstond nadat het dochtertje van oprichter Charlotte de Smeth na haar geboorte wat opstartproblemen had en langer in het ziekenhuis moest blijven.  "Mensen appten regelmatig of ze iets konden doen, maar dan is het best lastig om te zeggen dat je ontzettend graag een pan soep zou willen, alleen dan zonder bezoek van een uur", vertelt ze. "Je bent zo blij met alle hulp, maar op die momenten kan je niet veertig keer jouw verhaal doen over hoe het nu met je gaat." 

Een vriendin die net bevallen is of een buurvrouw die uit het ziekenhuis komt en even uit de running is. Je wil graag iets voor ze doen, maar wát? Rondje Koken is het antwoord op die vraag. 

 Met Rondje Koken krijgt iemand die wat hulp goed kan gebruiken elke dag een vers bereide maaltijd, met liefde gemaakt én op de stoep gezet door vrienden, buren en familie - want dat verhaal, dat komt later wel.  

 

Zo werkt het 

Je gunt iedereen een Rondje Koken – en zo werkt het: iemand uit de omgeving van die pas bevallen, pas verhuisde of verbouwende vriendin of familie zet een kalender op. Van die kalender wordt een link gestuurd naar andere vrienden en familieleden die mee willen doen en kan iedereen vervolgens een dag opgeven dat ze eten komen brengen. Ook is zichtbaar wát iemand maakt, zodat de ontvanger niet zeven dagen achter elkaar pasta bolognese krijgt.  

Schematisch ziet dat er zo uit:

Minder zorgen

Tot nu toe zijn de ontvangers van een Rondje Koken zeer enthousiast, en bovenal dankbaar.  

"In eerste instantie dacht ik, dat is toch niet nodig. Dit kunnen we zelf ook wel. Maar we waren superblij met de verrassingen elke dag." Pien (35, net bevallen). 

 

Rondje Koken ontzorgt mensen in de zorg over het eten. Want hoeveel moeite is het nou om een portie extra te koken? Precies. Alles over Rondje Koken vind je op www.rondjekoken.nl.  

 

Lees ook het interview met Charlotte op LINDA.nl. en een artikel op AD.


Wil je zelf een initiatief starten? Dan lees je hier wat praktische tips!

Deel blogpost