Post | oktober 2022 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 2 min lezen

Het is heel handig zoeken in de vacaturebank

Door Jolanda Valk
berg kleding wawollie kringloop vrijwilligerscentrale

Dat je met vrijwilligerswerk een mooie carrière kunt opbouwen, bewijst Wilma Rijntjes (65), die momenteel werkt bij de kledingafdeling van kringloopwinkel Wawollie op het randje van Maarssenbroek en Utrecht.


Via de Vrijwilligerscentrale

Eerder werkte ze bij kringloopwinkel Emmaus Domstad in Utrecht. “Ook bij de kleding”, vertelt Wilma. “Daar heb ik iets mee. Misschien omdat ik altijd zelf kleding heb gemaakt. Dat heb ik van mijn moeder en daar heb je dan gewoon lol in.” Vanwege een reorganisatie bij Emmaus had Wilma het daar niet meer naar haar zin. “Ik ben op zoek gegaan naar een andere kringloopwinkel in de buurt (Wilma woont in De Meern, red.), dus dan kom je eigenlijk automatisch bij Wawollie uit, of je moet naar Maarssen-dorp gaan, maar die winkel is klein. Vandaar dat ik hier terecht ben gekomen, via de Vrijwilligerscentrale. Het is heel handig om daar te zoeken in de vacaturebank.”


Wilma aan het woord - foto door Mike van Schoonderwalt


In de wilgen

Hoe fijn Wilma het ook vindt om met kleding te werken, haar grootste passie ligt op een heel ander vlak. “Voor de kringloopwinkels heb ik bij Abrona gewerkt, bij de dagbesteding. (Abrona ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking, red.): tuinonderhoud en zo. Ik heb een tuinbouwopleiding, daar ligt mijn hart. Heerlijk om de jongens en de meiden te begeleiden en zelf in de wilgen te klimmen en te snoeien. Maar dat ging op een gegeven moment niet meer, want ik had te veel last van mijn handen, ik kreeg artrose. Dan moet je uitkijken en minder met je handen doen.”


Win-win situatie

Inmiddels werkt Wilma alweer twee jaar bij Wawollie, in principe drie middagen per week. Ze vindt het mooi dat de winst naar goede doelen gaat, onder andere op het gebied van dierenwelzijn. “Ook in Oekraïne worden nu dieren opgevangen of opgehaald en ze hebben volgens mij ook laatst een dierentuin geëvacueerd. Ze doneren geld, maar werken ook samen met zo’n club die dat allemaal organiseert. Het is een stichting, we mogen ook geen winst maken.” Voor Wilma is dat win-win, want ze doet graag iets voor de maatschappij. “Ik zit in een positie dat ik vrijwilligerswerk kan doen, ik hoef het niet voor geld te doen.”


Interview Jolanda (links) en Wilma (rechts) - foto door Mike van Schoonderwalt


Tekort aan vrijwilligers

Die vlieger gaat niet voor iedereen op, met als gevolg een enorm tekort aan vrijwilligers, ook bij Wawollie, verklaart Wilma. “Het is overal moeilijk, heel veel mensen hebben nu betaald werk. Ze zitten er hier ook over te denken om sommige vacatures nu door betaalde krachten te laten doen. Dan gaat er minder naar de dieren. Maar ja, als er niemand achter de kassa staat, dan kan de winkel niet open.”

 

Lees hier meer over Wawollie en Wilma’s werk op de kledingafdeling.


Wil jij net als Wilma carrière maken als vrijwilliger? Dat kan al vanaf een paar uurtjes per week. Kijk eens in de vacaturebank of er een passende functie voor je bij is!

Deel blogpost