Post | maart 2024 | Buurtinitiatieven - nieuws & verhalen | 2 min lezen

Genieten van de gastvrije Iftar

iftar in breukelen

Op zaterdag 16 maart organiseerde de Turkse gemeenschap in Breukelen een gastvrije Iftar. Familie, vrienden, buurtgenoten en taalmaatjes waren uitgenodigd en genoten gezamenlijk van elkaars aanwezigheid in het Bonifatiushuis in Breukelen. Een prachtig buurtinitiatief, opgezet door Emrah, Cemile en Hanifi, om elkaar te ontmoeten, samen te eten en elkaars cultuur te leren kennen.


Op zondag 10 maart begon de Ramadan, de heiligste maand van het jaar en zeer waardevol voor de hele moslimwereld. Tijdens de Ramadan is er van zonsopgang tot zonsondergang geen eten of drinken toegestaan. Zelfs geen glaasje water.


Net als vorig jaar organiseerde verschillende Turkse gezinnen dit jaar een Iftar. De Iftar begint na zonsondergang en is een bijzonder moment van samenkomen in de bredere gemeenschap. Het wordt vaak gevierd met familie, vrienden en buren. Het delen van voedsel en gastvrijheid staat centraal en de Iftar wordt beschouwd als een zegen om anderen uit te nodigen en samen te eten. De maaltijd begint met een dadel en daarna zijn er salades met yoghurt en over het algemeen lokaal eten, wat iedereen kan bereiden. Deze avond stond kip, gemengde groenten en aardappelen op het menu. Met als nagerecht de zoete Baklava en Tulumba met thee.


Voor de Iftar verwelkomde de organisatoren de gasten en tijdens de gangen was het avondgebed in twee talen, opgedragen door kinderen. Na het eten spraken de Nederlandse gasten hun grote dank uit voor de gastvrijheid, de bijzondere ontmoetingen en de mooie avond.


Er zijn warme vriendschappen ontstaan tussen de Turkse gezinnen en de taalmaatjes. Niet alleen om de taal te leren, maar ook voor de integratie. De Turkse families voelen zich gelukkig omdat de vrijwilligers ook een familierol op zich nemen. Veelal woont familie ver weg en is er een groot gemis.


Emrah, Cemile en Hanifi willen heel graag in Breukelen bijeenkomsten organiseren om verschillende culturen bij elkaar te brengen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De bijeenkomsten stimuleren de solidariteit en kunnen de vrede in de samenleving vergroten.


 

Het gehele artikel van VAR Stichtse Vecht is te lezen op: https://rtvstichtsevecht.nl/nieuws/artikel/familie-vrienden-buurtgenoten-en-taalmaatjes-genieten-van-gastvrije-iftar

 

Buurt initiatieven zorgen voor verbinding en dragen bij aan positieve gezondheid zoals zingeving. Heb jij een idee voor een initiatief? Kijk dan vooral op de pagina 'buurtinitiatief' voor meer informatie. Of neem contact met ons op.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts