Post | februari 2024 | Buurtinitiatieven - nieuws & verhalen | 2 min lezen

Inspiratie buurtinitiatief: Week van de Verbinding

week van verbinding

Het is een sombere woensdagmiddag in de tweede week van december, er is bijna niemand op straat, maar binnen bij dagactiviteitencentrum de Valkenier van Abrona is het warm. Bij binnenkomst zit er een grote groep mensen aan tafel. Het zijn inwoners van verschillende wijken van Maarssenbroek en mensen met een verstandelijke beperking. Zij zijn samen gebracht door inwoonster en organisator Vera Vandervesse samen met activiteitenbegeleidster Babette van de Weerd in de ‘Week van de Verbinding’.

 

We leven in een maatschappij die helaas steeds verder polariseert en waar we elkaar veroordelen en diskwalificeren. We zitten in een spiraal van ergernis, irritatie, frustratie en escalatie. De vraag is, hoe kunnen we deze negativiteit en het wantrouwen met alle effecten die daarbij horen weer keren? Daarnaast zien we een toename van mensen die zich eenzaam voelen, psychische problemen hebben of waar de mentale rek eruit is.

 

Laten we samen investeren in meer aandacht voor elkaar en vraag de ander eens hoe het gaat. Heb je het goed, geef iets moois terug aan anderen die het lastig vinden om zelfstandig in de samenleving te staan. Het is voor de bewoners van de Valkenier moeilijk om zomaar ergens binnen te stappen of zich aan te melden voor activiteiten. Aandacht en vriendelijkheid willen we allemaal.

 

Vera vertelt wat zij doet tijdens de week van de verbinding. Op maandag werd de week afgetrapt met het project wolkaarden. Wolkaarden is een apparaat waarmee je schapenwol kunt verwerken tot een stevige lap wol. Door handmatig te draaien aan de kleine kaardmolen verwerken twee wielen de lap schapenwol. Deze lap kan ter decoratie opgehangen worden aan de muur. Het kunstproject Wolweefsels loopt nog steeds, je kan als inwoner ook in 2024 aanschuiven en meedoen. Neem eens een kijkje op de organisatiepagina van Studio Narnia.

Op dinsdag werd er soep gemaakt en konden buurtgenoten en bewoners van de Valkenier samen eten. En op woensdag was er zelfgemaakte appeltaart met koffie of thee.

 

Door deelname aan deze activiteiten kunnen inwoners elkaar ontmoeten, in gesprek gaan met elkaar en er ontstaat werkelijk meer verbondenheid. Hoe mooi zou het zijn als deze ‘Week van Verbinding’ door kan groeien van een eenmalige activiteit tot een structurele ontmoetingsplek tussen inwoners van de wijken van Maarssenbroek en de Valkenier.

Wil je meedenken over een blijvende verbinding? De Valkenier staat open om de omwonenden en inwoners uit andere wijken te ontvangen. 


Buurtinitiatieven zorgen voor verbinding en dragen bij aan positieve gezondheid (zingeving, ertoe doen). Heb jij een idee voor een initiatief? Kijk dan vooral op de pagina 'buurtinitiatief' voor meer informatie. Of neem contact met ons op.

Deel blogpost