Hulp voor Oekraïne

Op deze pagina vindt u een overzicht van de bij ons bekende initiatieven/hulpacties en andere relevante informatie. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen

Er worden allerlei activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen in Stichtse Vecht georganiseerd, bijvoorbeeld ontmoetingsgroepen, naailessen, wandelingen en Engelse lessen. Wekelijks komen er nieuwe activiteiten bij. Activiteiten die voor alle Oekraïense vluchtelingen toegankelijk zijn (en bij de vrijwilligerscentrale bekend) worden vermeld op deze agenda. Per activiteit worden ook de tijd en locatie vermeld.


Organiseert u een activiteiten speciaal voor de Oekraïense

doelgroep en wilt u dit vermelden op de agenda? Mail naar [email protected]


Ik wil vrijwilliger worden

Wil jij je iets doen voord de vluchtelingen uit de Oekraïne in onze gemeente? Meld je dan hier aan. Mogelijk dat bestaande initiatieven jouw hulp kunnen gebruiken. Op dit moment worden er al allerlei activiteiten georganiseerd voor de Oekraïense vluchtelingen zoals ontmoetingsgroepen, administratieve spreekuren, naailessen en creatieve activiteiten. Komende periode zullen ook een aantal nieuwe activiteiten starten. Tevens zullen er een aantal gemeentelijke opvanglocaties geopend worden waarbij de hulp van vrijwilligers hard nodig is. Wij zoeken zowel vrijwilligers voor incidentele klussen (inrichten van een locatie, helpen bij een zomer activiteit) als vrijwilligers die zich voor langere tijd willen binden (taalmaatje, administratie hulp)

Ik wil een initiatief melden

Er zijn lokaal al meerdere initiatieven genomen voor de Oekraïense vluchtelingen, bijvoorbeeld om geld op te halen of activiteiten te organiseren. Wij willen graag voor alle inwoners van Stichtse Vecht een overzicht creëren van alle lokale initiatieven. Zo weten mensen waar ze terecht kunnen voor het doneren van geld of andere activiteiten. Daarnaast kunnen wij helpen door initiatieven aan elkaar koppelen, vrijwilligers te werven, knelpunten te signaleren en daarop te acteren.
Ben je opzoek naar mensen voor jouw organisatie of heb je een initiatief? Maak een account en organisatie pagina aan, waarna je een vacature kan plaatsen. Zo zien de reeds aangemelde vrijwilligers gelijk waar ze kunnen helpen.

Ik wil een gift geven

Met de komst van de vele vluchtelingen uit Oekraïne naar onze gemeente zijn er talloze initiatieven ontstaan door inwoners om de vluchtelingen te ondersteunen/te helpen. Op allerlei wijzen willen inwoners een bijdrage leveren: sommigen heel praktisch door het bieden van onderdak, of het oppakken van vrijwilligerswerk, andere zijn nog zoekende hoe zij van betekenis kunnen zijn. In de gemeente Stichtse Vecht zijn er ondertussen verschillende initiatieven geweest om geld in te zamelen. Als Welzijn Stichtse Vecht willen wij inwoners de gelegenheid geven om geld te schenken aan lokale initiatieven. Welzijn Stichtse Vecht is een stichting en heeft een ANBI status. Hierdoor zijn giften fiscaal te verwerken. Bovendien is WSV een betrouwbare partij voor sponsoring en/of om giften te ontvangen.

Wat kan ik als ondernemer doen?

Lokaal zijn er al veel burgerinitiatieven gestart. Soms zijn specifiek spullen of geld nodig, bijvoorbeeld voor het organiseren van activiteiten gedurende de (zomer)vakantie of het inrichten van gemeentelijke opvang. Wil je als ondernemer ook je steentje bijdragen? Er zijn diverse mogelijkheden:

•Sponsoring in geld (overmaken naar WSV onder vermelding Oekraïne)
•Sponsoring in natura (ruimte, materialen, activiteiten) – uitsluitend in overleg om te voorkomen dat giften onbenut blijven

Op de website van Welzijn Stichtse Vecht (WSV) staat de procedure om te doneren beschreven. Het is in alle gevallen het advies van WSV aan donateurs en sponsors om (vooraf) overleg te houden met ter zake deskundigen over de fiscale verwerking van de gift of het sponsorship.

Blijf op de hoogte!

Als netwerkorganisatie verzamelen we veel landelijke en lokale informatie gericht op Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Deze informatie verwerken we op onze website, maar we sturen ook regelmatig een update. Wilt u deze update ontvangen meldt u dan hier aan. De update/nieuwsbrief wordt vanuit Laposta verstuurd.

Check altijd u ongewenste Emails of spam box. We helaas signalen ontvangen dat onze update/nieuwsbrief soms als spam wordt aangemerkt.


Eerder verstuurde updates/nieuwsbrieven

Wat kun je verder doen?

Vacatures i.v.m. hulpacties Oekraïne

Project (Tijdelijk) · Flexibele uren · Start vanaf 10 jul 2022 Voor ongeveer 3 maanden
Vreeland
Begeleider voor Oekraïens gezin in Vreeland
Je bent het aanspreekpunt voor een Oekraïens gezin in Vreeland voor praktische vragen. Je luistert en helpt de weg vinden.Geplaatst door Welzijn Stichtse Vecht
Project (Tijdelijk) · Flexibele uren · Start vanaf 9 jul 2022 Voor ongeveer 8 weken
Flexibele locatie
Vrijwilligers gezocht voor zomeractiviteiten
Komende zomer wordt er een ruim aanbod georganiseerd met activiteiten voor de Oekraïense vluchtelingen. Voor veel activiteiten zijn er nog vrijwilligers nodig. Geplaatst door Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht
Structureel werk · 2–4 uur/week · Start vanaf 16 jun 2022
Maarssen
Administratief spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen
Welzijn Stichtse Vecht organiseert wekelijks een administratief spreekuur voor Oekraïense vluchtelingenGeplaatst door Welzijn Stichtse Vecht
Structureel werk · Flexibele uren
Maarssen
Chauffeur met eigen auto voor Oekraïense vluchtelingen
Welzijn Stichtse Vecht is de lokale welzijnsorganisatie, die streeft naar welzijn voor alle inwoners in Stichtse Vecht. Geplaatst door Welzijn Stichtse Vecht
Project (Tijdelijk) · 4–8 uur/week · Start vanaf 17 mei 2022
Maarssen
Maatschappelijk begeleider Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen
Je bent het aanspreekpunt voor Oekraïense vluchtelingen en/of gastgezinnen voor praktische en administratieve vragen. Je luistert en helpt de weg vinden.Geplaatst door Welzijn Stichtse Vecht
Project (Tijdelijk) · Flexibele uren
Flexibele locatie
Oproep: Hulp voor Oekraïne , meld je bij ons!
Wilt u iets doen voor Oekraïne? Wij willen mensen en initiatieven inventariseren en aan elkaar koppelen zodat er een gezamenlijke hulpactie opgezet kan worden! Geplaatst door Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht

Lokale initiatieven

Er zijn al veel initiatieven gestart om kleding, dekens, voeding, medische hulpmiddelen etc in te zamelen. Dit zijn mooie initiatieven, echter geven de noodhulpverlenende instanties aan dat het zenden van spullen niet handig is wanneer mensen op de vlucht zijn.

De vluchtelingen in onze gemeente zijn ondertussen van de basisbehoeften voorzien en ontvangen leefgeld. Wel blijft er komende tijd behoefte aan spullen om de gemeentelijke opvanglocaties in te richten. Mocht u spullen beschikbaar hebben, dan kun u deze inleveren bij de kringlooppunten in de gemeente.


Wilt u zelf een inzamelingsactie beginnen? Kijk dan hier voor onze adviezen en tips.

Informatie voor vluchtelingen

Zowel landelijk als lokaal zijn er op dit moment heel veel initiatieven om Oekraïense vluchtelingen in Nederland zoveel mogelijk te helpen en te ondersteunen.


We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen om een zo compleet mogelijk overzicht te kunnen geven van alle informatie en initiatieven die op dit moment bij ons bekend zijn.


Lees hier verder voor alle informatie, zowel in het Nederlands als in het Oekraïens.

Landelijke organisaties en regelingen

Welke regelingen zijn er?

Op de website van de Gemeente Stichtse Vecht vind je meer informatie voor Oekraïners over school, zorg en registratie. Zowel in het Nederlands als in het Engels.


CAK vergoeding onverzekerde zorg


Hulpmiddelen: Taal/pictogramkaarten


Handreiking voor maatschappelijke en particuliere initiatieven


Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Lees hier hoe je personeel uit Oekraïne kunt aannemen en welke voorwaarden er gelden.

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen over opvang vluchtelingen beantwoord de de veiligheidsregio Utrecht (VRU)

Waarom 2.000 opvangplekken in de regio Utrecht?
Wat als er nog meer opvangplekken nodig zijn?
Hoe lang ...
Lees meer

Vragen uitgezocht door Vluchtelingenwerk Nederland

Waar vind ik informatie over de laatste stand van zaken over Oekraïense vluchtelingen?
Algemene situatie ...
Lees meer

Mogen Oekraïense Vluchtelingen vrijwilligerswerk doen?

Ja dat mag. Ze hebben een speciale verblijfstatus en zijn in dat opzicht anders dan ongedocumenteerden of ...
Lees meer

Onze artikelen en blogs

Oekraïne: Vanaf heden is het mogelijk om online een afspraak in te plannen ophalen " bewijs van verblijf" bij IND

Valt u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een ...
Lees meer

Speelgoedbank en burgers doneren speelgoed aan Oekraïense vluchteling kinderen

Alfred Engels van de speelgoedbank heeft met hulp van Liesbeth Beukenboom op 15 en 16 juni vonden er 2 ...
Lees meer

Informatie over zorg en zorgverzekering vluchtelingen uit Oekraïne

Zorg en zorgverzekering
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg, bijvoorbeeld ...
Lees meer

Over ons

Sinds de oorlog in Oekraïne bereiken vluchtelingen ook de gemeente Stichtse Vecht. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Momenteel is de gemeente ook bezig met het realiseren van gemeentelijke opvang locaties binnen Stichtse Vecht. 


Voor de coördinatie en ondersteuning van alle activiteiten rondom de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen is er, in opdracht van de gemeente, een maatschappelijke netwerkorganisatie gestart. Deze netwerkorganisatie is ondergebracht bij de vrijwilligerscentrale van Welzijn Stichtse Vecht. Het gaat hierbij om een duidelijk en toegankelijk aanbod aan hulpverlening en voorzieningen in alle kernen te creëren voor de Oekraïense vluchtelingen.

Tevens coördineren wij de ondersteuning aan de inwoners die (als gastgezin, vrijwilliger, ondernemer) betrokken zijn bij de hulp en opvang van de Oekraïners.


De netwerkorganisatie bestaat ondertussen uit vier medewerkers: Chantal Werensteijn, Marijke Boot, Liesbeth Beukeboom en Marianne van der Krans-Vlug. Mocht u vragen hebben of signalen die u met ons wilt delen, dan kunt u ons mailen via dit formulier.

Samenwerkingspartners