Hulp voor Oekraïne
Op deze pagina vindt u een overzicht van de bij ons bekende initiatieven/hulpacties en andere relevante informatie. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.
Blijf op de hoogte!
Als netwerkorganisatie verzamelen we veel landelijke en lokale informatie gericht op Oekraïnse vluchtelingen in Nederland. Deze informatie verwerken we op onze website, maar we sturen ook een update.
Ik wil vrijwilliger worden
Wil jij je iets doen voor Oekraïne? Meld je dan hier alvast aan. Mogelijk dat bestaande initiatieven jouw hulp nu al kunnen gebruiken. Indien er ook vluchtelingen in Stichtse Vecht opgevangen gaan worden zijn er straks veel vrijwilligers nodig.Wij inventariseren nu alvast wie wil helpen, zodat we straks alle vrijwilligers kunnen koppelen aan organisaties en initiatieven die zich bezighouden met opvang en begeleiden van de vluchtelingen.
Ik wil een initiatief melden
Er zijn lokaal al meerdere initiatieven gestart voor het inzamelen van kleding en andere goederen voor Oekraïne. Wij willen graag voor alle inwoners van Stichtse Vecht een overzicht creëren van alle lokale initiatieven. Zo weten mensen waar ze terecht kunnen voor het doneren van kleding of spullen of andere activiteiten. Daarnaast kunnen wij hierdoor sommige initiatieven aan elkaar koppelen, knelpunten signaleren en daarop acteren.Ben je opzoek naar mensen voor jouw organisatie of initiatief? Maak dan ook een account en organisatie pagina aan, waarna je een vacature kan plaatsen. Zo zien de reeds aangemelde vrijwilligers gelijk waar ze kunnen helpen.
Ik heb een vraag
We zijn druk bezig om op deze pagina een compleet overzicht te creëren van alle burgerinitiatieven en dienstverlening rondom Oekraïne. Heb je een vraag met betrekking tot vrijwillige inzet of advies nodig? Stel hem hier. We doen ons best om zo snel mogelijk te antwoorden of je door te verwijzen naar de juiste instantie.
Wat kan ik als ondernemer doen?
Lokaal zijn er veel burgerinitiatieven gestart zoals het inzamelen van kleding, voedingsmiddel en andere goederen. Tot zover hebben wij de volgende signalen ontvangen; Er is behoefte aan tijdelijke (opslag) ruimte, transport, medische hulpmiddelen en grote afluitbare container voor op een parkeerplaats.Wil je als ondernemer ook je steentje bijdragen? Meld je dan bij ons. Wij inventariseren de behoefte en knelpunten. Wij maken een koppeling tussen initiatieven en de bedrijven die zich bij ons hebben aangemeld of reeds een specifiek aanbod hebben gedaan.
Vacatures i.v.m. hulpacties Oekraïne
Oproep: Hulp voor Oekraïne , meld je bij ons!
Wilt u iets doen voor Oekraïne? Wij willen mensen en initiatieven inventariseren en aan elkaar koppelen zodat er een gezamenlijke hulpactie opgezet kan worden! Geplaatst door Vrijwilligerscentrale Stichtse VechtMaatschappelijk begeleider Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen
Je bent het aanspreekpunt voor Oekraïense vluchtelingen en/of gastgezinnen voor praktische en administratieve vragen. Je luistert en helpt de weg vinden.Geplaatst door Welzijn Stichtse VechtOekraïens-Nederland/Engels sprekende vrijwilligers
Om pro-actief in te spelen op de mogelijke vluchtelingenstroom zijn wij op zoeken naar Oekraïens-Nederland/Engels sprekende vrijwilligers. Geplaatst door Vrijwilligerscentrale Stichtse VechtBuddies gezocht voor de vluchtelingen van Buitenplaats Doornburgh
We zoeken vrijwilligers die zich willen inzetten bij het ondersteunen en wegwijs maken van de gezinnen uit Oekraïne die op de buitenplaats worden opgevangen.Geplaatst door Stichting Buitenplaats DoornburghWat kun je verder doen?
Geld doneren
De beste en simpelste manier om te helpen is door geld te doneren.
Er zijn verschillende sites waar u kunt doneren. Giro 555 is een samenwerking van 11 hulporganisaties waaronder het Rode Kruis, Stichting Vluchteling en Oxfam Novib. Ook bij Vluchtelingenwerk Nederland kunt u doneren. Klik op de linkjes om te doneren.
Op social media gaan berichten rond over het geld inzamelen door particulieren. Ons advies is geen nieuwe inzameling te starten, maar gebruik te maken van de landelijke campagnes zoals giro 555 of Vluchtelingenwerk Nederland. Hiervan weten we dat ze betrouwbaar zijn. "Noodhulpverlening is een vak. Met jouw donatie kunnen alle hulporganisaties in de regio mensen direct helpen". Met donaties worden meer dan een miljoen mensen voorzien van schoon drinkwater, voedsel en medische hulp, aldus het Rode Kruis.
Wij gaan in overleg met de gemeente en andere partijen kijken of er ook nog geld ingezameld moet worden voor de eventuele opvang van vluchtelingen in de gemeente Stichtse Vecht.
Lokale initiatieven
Er zijn al veel initiatieven gestart om kleding, dekens, voeding, medische hulpmiddelen etc in te zamelen. Dit zijn mooie initiatieven, echter geven de noodhulpverlenende instanties aan dat het zenden van spullen niet handig is wanneer mensen op de vlucht zijn. De verwachting is dat er ook vluchtelingen naar onze gemeente komen en ook zij hebben dan kleding en andere goederen nodig. Dit geldt natuurlijk voor vluchtelingen uit alle landen.
Het is naar onze mening wenselijk om wat betreft het vervoer en verdeling van goederen de samenwerking met elkaar en de grotere organisaties op te zoeken. Dit in verband met veiligheid , drukte aan de grensgebieden en met oog op het milieu.
We zijn in gesprek met verschillende partijen om te zorgen voor centrale inzamel en afhaallocaties. Ook zoeken wij samenwerkingspartners die kunnen voorzien in opslag en/of transport. We willen snel een overzicht creëren met de spullen die nu lokaal nodig zijn. Kijk hier voor de verschillende inzamelpunten die er op dit moment in onze gemeente zijn.
Wilt u zelf een inzamelingsactie beginnen? Kijk dan hier voor onze adviezen en tips.
Opvang van vluchtelingen
In de veiligheidsregio Utrecht zullen 2000 vluchtelingen worden opgevangen. De gemeente Stichtse Vecht is bezig met het realiseren van langdurige opvanglocaties.
Hoeveel vluchtelingen de gemeente Stichtse Vecht gaat opvangen is afhankelijk van de locaties die zij kunnen realiseren. Voor meer informatie en vragen hierover kunt u terecht op de website van de gemeente.
Bij het regionaal Klant Contact Centrum (KCC) vanuit de Veiligheidsregio (VRU) kunnen bedrijven, particulieren en gemeenten terecht met vragen over de opvang van vluchtelingen. Het KCC is 7 dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 878 44 60.
Er zijn al een zeer groot aantal vluchtelingen opgevangen door particulieren en kerken. Indien u al vluchtelingen heeft opgevangen dan kunt u dit hier doorgeven aan de gemeente Stichtse Vecht. Er is een online formulier voor gastgezinnen. Daarnaast kunnen de vluchtelingen zich online (voor) registreren. Op basis van deze voorregistratie keert de gemeente leefgeld uit.
Kijk hier voor meer informatie over de particuliere en gemeentelijke opvang van vluchtelingen.
Informatie voor vluchtelingen
Zowel landelijk als lokaal zijn er op dit moment heel veel initiatieven om Oekraïense vluchtelingen in Nederland zoveel mogelijk te helpen en te ondersteunen.
We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen om een zo compleet mogelijk overzicht te kunnen geven van alle informatie en initiatieven die op dit moment bij ons bekend zijn.
Lees hier verder voor alle informatie, zowel in het Nederlands als in het Oekraïens.
Over ons
Sinds de oorlog in Oekraïne bereiken vluchtelingen ook de gemeente Stichtse Vecht. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Momenteel is de gemeente ook bezig met het realiseren van gemeentelijke opvang locaties binnen Stichtse Vecht.
Voor de coördinatie en ondersteuning van alle activiteiten rondom de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen is er, in opdracht van de gemeente, een maatschappelijke netwerkorganisatie gestart. Deze netwerkorganisatie is ondergebracht bij de vrijwilligerscentrale van Welzijn Stichtse Vecht. Het gaat hierbij om een duidelijk en toegankelijk aanbod aan hulpverlening en voorzieningen in alle kernen te creëren voor de Oekraïense vluchtelingen.
Tevens coördineren wij de ondersteuning aan de inwoners die (als gastgezin, vrijwilliger, ondernemer) betrokken zijn bij de hulp en opvang van de Oekraïners.
De netwerkorganisatie bestaat ondertussen uit vier medewerkers: Chantal Werensteijn, Marijke Boot, Liesbeth Beukeboom en Marianne van der Krans-Vlug. Mocht u vragen hebben of signalen die u met ons wilt delen, dan kunt u ons mailen via dit formulier.
Landelijke organisaties en regelingen
Landelijke organisaties
Vluchtelingenwerk Nederland heeft een mooi overzicht gemaakt van de landelijke organisaties. Hierbij het overzicht;
- COA
- IND - Oekraïne: gevolgen voor verblijf en aanvragen Oekraïners en Russen
- Kerk in Actie
- Meldpunt Hulp voor dieren uit Oekraïne
- MIND korrelatie
- Protestantse kerk in Nederland
- Slachtofferhulp Nederland
- Stichting Vluchteling
- Stichting voor Vluchteling- Studenten UAF
- UNHCR
- UNICEF
- Vluchtelingenwerk Nederland
- Lowan ondersteunt onderwijs nieuwkomers
- Het Rode Kruis
- UWV met betrekking tot werken
Welke regelingen zijn er?
Op de website van de Gemeente Stichtse Vecht vind je meer informatie voor Oekraïners over school, zorg en registratie. Zowel in het Nederlands als in het Engels.
CAK vergoeding onverzekerde zorg
Hulpmiddelen: Taal/pictogramkaarten
Handreiking voor maatschappelijke en particuliere initiatieven
Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Lees hier hoe je personeel uit Oekraïne kunt aannemen en welke voorwaarden er gelden.
Meest gestelde vragen
Meest gestelde vragen over opvang vluchtelingen beantwoord de de veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Wat als er nog meer opvangplekken nodig zijn?
Hoe lang ...
Vragen uitgezocht door Vluchtelingenwerk Nederland
Algemene situatie ...