Hulp voor Oekraïne

Op deze pagina vindt u een overzicht van de bij ons bekende initiatieven/hulpacties en andere relevante informatie. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen

Binnen de gemeente Stichtse Vecht worden allerlei activiteiten georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. De organisatie van deze activiteiten ligt vaak bij vrijwilligers. Het gaat bijvoorbeeld om ontmoetingsgroepen, naailessen, wandelactiviteiten en een speelochtend voor peuters. Regelmatig komen er nieuwe activiteiten bij.


Bij de Vrijwilligerscentrale bekende activiteiten zijn terug te vinden in de activiteitenkalender.


Als u een activiteit organiseert die toegankelijk is voor alle Oekraïense vluchtelingen, stuur ons dan een mailtje met de activiteit, het tijdstip en de locatie. Wij vermelden de activiteit dan op de kalender. Mail naar [email protected].

Ik wil vrijwilliger worden

Wil jij je iets doen voor de vluchtelingen uit de Oekraïne in onze gemeente? Kijk snel in onze vacaturebank en filter op bij het kopje "meer filters" op help Oekraïne of klik op onderstaande knop.

Ik wil een initiatief melden

Er zijn lokaal al meerdere initiatieven genomen voor de Oekraïense vluchtelingen, bijvoorbeeld om geld op te halen of activiteiten te organiseren. Wij willen graag voor alle inwoners van Stichtse Vecht een overzicht creëren van alle lokale initiatieven. Zo weten mensen waar ze terecht kunnen voor het doneren van geld of andere activiteiten. Daarnaast kunnen wij helpen door initiatieven aan elkaar koppelen, vrijwilligers te werven, knelpunten te signaleren en daarop te acteren.
Ben je opzoek naar mensen voor jouw organisatie of heb je een initiatief? Maak een account en organisatie pagina aan, waarna je een vacature kan plaatsen. Zo zien de reeds aangemelde vrijwilligers gelijk waar ze kunnen helpen.

Ik wil een gift geven

Met de komst van de vele vluchtelingen uit Oekraïne naar onze gemeente zijn er talloze initiatieven ontstaan door inwoners om de vluchtelingen te ondersteunen/te helpen. Op allerlei wijzen willen inwoners een bijdrage leveren: sommigen heel praktisch door het bieden van onderdak, of het oppakken van vrijwilligerswerk, andere zijn nog zoekende hoe zij van betekenis kunnen zijn. In de gemeente Stichtse Vecht zijn er ondertussen verschillende initiatieven geweest om geld in te zamelen. Als Welzijn Stichtse Vecht willen wij inwoners de gelegenheid geven om geld te schenken aan lokale initiatieven. Welzijn Stichtse Vecht is een stichting en heeft een ANBI status. Hierdoor zijn giften fiscaal te verwerken. Bovendien is WSV een betrouwbare partij voor sponsoring en/of om giften te ontvangen.

Wat kan ik als ondernemer doen?

Lokaal zijn er al veel burgerinitiatieven gestart. Soms zijn specifiek spullen of geld nodig, bijvoorbeeld voor het organiseren van activiteiten gedurende de (zomer)vakantie of het inrichten van gemeentelijke opvang. Wil je als ondernemer ook je steentje bijdragen? Er zijn diverse mogelijkheden:

•Sponsoring in geld (overmaken naar WSV onder vermelding Oekraïne)
•Sponsoring in natura (ruimte, materialen, activiteiten) – uitsluitend in overleg om
te voorkomen dat giften onbenut blijven

Op de website van Welzijn Stichtse Vecht (WSV) staat de procedure om te doneren beschreven. Het is in alle gevallen het advies van WSV aan donateurs en sponsors om (vooraf) overleg te houden met ter zake deskundigen over de fiscale verwerking van de gift of het sponsorship.

Blijf op de hoogte!

Als netwerkorganisatie verzamelen we veel landelijke en lokale informatie gericht op Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Deze informatie verwerken we op onze website, maar we sturen ook regelmatig een update. Wilt u deze update ontvangen meldt u dan hier aan. De update/nieuwsbrief wordt vanuit Laposta verstuurd.

Check altijd u ongewenste Emails of spam box. We helaas signalen ontvangen dat onze update/nieuwsbrief soms als spam wordt aangemerkt.


Eerder verstuurde updates/nieuwsbrieven

Wat kun je verder doen?

Vacatures i.v.m. hulpacties Oekraïne

Technische medewerker
Taak · 8 uur
Breukelen
Technische medewerker
Wij zoeken extra handjes voor onderhoud terrein, techniek en/of onderhoud. Geplaatst door Stichting Zwembad de Meent 2002
Vrijwilligers voor het geven van Spreektaallessen aan Oekrainers
Project (Tijdelijk) · 1–3 uur/week · Voor ongeveer 3 maanden
Flexibele locatie
Vrijwilligers voor het geven van Spreektaallessen aan Oekrainers
Je krijgt lesmateriaal waarmee je de Oekraiense vluchtelingenGeplaatst door MOmenz

Lokale initiatieven

Op het moment dat de oorlog in Oekraine uitbrak, ontstonden er zowel landelijk als lokaal direct veel initiatieven om kleding, dekens, voeding, medische hulpmiddelen etc in te zamelen. Dit waren heel goede en mooie initiatieven,


De vluchtelingen in onze gemeente zijn ondertussen van basisbehoeften voorzien en ontvangen leefgeld of werken. Desondanks blijft er de komende tijd behoefte aan spullen. We denken bijvoorbeeld aan spullen om de gemeentelijke opvanglocaties verder in te richten en warme winterkleding. Mocht u kleine tafeltjes, stoelen, kastjes of kleding hebben welke nog goed genoeg zijn voor een tweede ronde, dan kun u deze inleveren bij de kringlooppunten in de gemeente of u kunt contact met ons opnemen.


Wilt u zelf een inzamelingsactie beginnen? Kijk dan hier voor onze adviezen en tips.

Informatie voor vluchtelingen

Zowel landelijk als lokaal zijn er op dit moment heel veel initiatieven om Oekraïense vluchtelingen in Nederland zoveel mogelijk te helpen en te ondersteunen.


We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen om een zo compleet mogelijk overzicht te kunnen geven van alle informatie en initiatieven die op dit moment bij ons bekend zijn.


Lees hier verder voor alle informatie, zowel in het Nederlands als in het Oekraïens.

Landelijke organisaties en regelingen

Welke regelingen zijn er?

Op de website van de Gemeente Stichtse Vecht vind je meer informatie voor Oekraïners over school, zorg en registratie. Zowel in het Nederlands als in het Engels.


CAK vergoeding onverzekerde zorg


Hulpmiddelen: Taal/pictogramkaarten


Handreiking voor maatschappelijke en particuliere initiatieven


Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Lees hier hoe je personeel uit Oekraïne kunt aannemen en welke voorwaarden er gelden.

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen over opvang vluchtelingen beantwoord de de veiligheidsregio Utrecht (VRU)

Waarom 2.000 opvangplekken in de regio Utrecht?
Wat als er nog meer opvangplekken nodig zijn?
Hoe lang ...
Lees meer

Vragen uitgezocht door Vluchtelingenwerk Nederland

Waar vind ik informatie over de laatste stand van zaken over Oekraïense vluchtelingen?
Algemene situatie ...
Lees meer

Mogen Oekraïense Vluchtelingen vrijwilligerswerk doen?

Ja dat mag. Ze hebben een speciale verblijfstatus en zijn in dat opzicht anders dan ongedocumenteerden of ...
Lees meer

Onze artikelen en blogs

Oekraïne: Vanaf heden is het mogelijk om online een afspraak in te plannen ophalen " bewijs van verblijf" bij IND

Valt u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een ...
Lees meer

Speelgoedbank en burgers doneren speelgoed aan Oekraïense vluchteling kinderen

Alfred Engels van de speelgoedbank heeft met hulp van Liesbeth Beukenboom op 15 en 16 juni vonden er 2 ...
Lees meer

Informatie over zorg en zorgverzekering vluchtelingen uit Oekraïne

Zorg en zorgverzekering
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg, bijvoorbeeld ...
Lees meer

Over ons

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïense Vluchtelingen naar Stichtse Vecht gekomen. In eerste instantie zijn de vluchtelingen vooral door particulieren opgevangen. Sinds enkele maanden zijn er binnen Stichtse Vecht meerdere locaties voor Gemeentelijke opvang mogelijk gemaakt (Breukelen, Vreeland en Maarssen).


Voor de coördinatie en ondersteuning van alle activiteiten rondom de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen is er, in opdracht van de gemeente, een maatschappelijke netwerkorganisatie gestart. Deze netwerkorganisatie is ondergebracht bij de vrijwilligerscentrale van Welzijn Stichtse Vecht. Het gaat hierbij om een duidelijk en toegankelijk aanbod aan hulpverlening en voorzieningen in alle kernen te creëren voor de Oekraïense vluchtelingen.

Tevens coördineren wij de ondersteuning aan de inwoners die (als gastgezin, vrijwilliger, ondernemer) betrokken zijn bij de hulp en opvang van de Oekraïners.


De netwerkorganisatie bestaat op dit moment uit twee medewerkers: Marianne van der Krans-Vlug en Marie-Anne Hoogervorst. Mocht u vragen hebben of signalen die u met ons wilt delen, dan kunt u ons mailen via dit formulier.

Samenwerkingspartners

Kledingbank Stichtse Vecht
Abrona
De sirkel
RTV Stichtse Vecht
Gemeente Stichtse Vecht
Speelgoedbank