Post | september 2023 | Nieuws voor organisaties | 1 min lezen

Vijf tips om een vrijwilliger een compliment te geven

vrijwilligersprijs 2023

"Ik kan de organisatie niet meer voorstellen zonder deze vrijwilliger!" of "Deze vrijwilliger is onwijs waardevol voor ons." zijn zomaar twee complimenten over vrijwilligers. Maar vaak worden de complimenten gedeeld met anderen en niet met de vrijwilliger zelf. Terwijl positieve feedback onwijs waardevol is. Daarom delen we vijf tips om een vrijwilliger te complimenteren.


1. Wees specifiek: een compliment dat raakt

Een compliment is het krachtigst als het specifiek is. Vertel de persoon precies wat je waardeert en waarom. Bijvoorbeeld, "Ik waardeer echt de manier waarop je elke week de tijd neemt om met de dieren te werken. Je geduld en zorgzaamheid maken echt een verschil."


2. Oprechtheid boven alles

Oprechtheid is de sleutel tot een effectief compliment. Mensen kunnen het verschil tussen een oprecht compliment en lege woorden voelen. Zorg ervoor dat je compliment echt gemeend is en uit je hart komt.


3. Benadruk de impact van hun werk

Laat de vrijwilliger zien hoe hun werk bijdraagt aan de grotere missie van de organisatie. Bijvoorbeeld, "Jouw toewijding aan het opruimen van het lokale park draagt bij aan een schonere en gezondere omgeving voor ons allemaal. Je maakt echt een verschil."4. Luister naar hun ervaringen en feedback

Het geven van een compliment is niet alleen eenrichtingsverkeer. Luister naar de ervaringen en feedback van de vrijwilliger. Dit laat zien dat je hun inzet serieus neemt en dat je open staat voor hun perspectief.


5. Geef lof in het openbaar

Als de situatie het toelaat, geef dan een compliment in het bijzijn van anderen. Dit kan een extra gevoel van waardering geven. Dat kan door bijvoorbeeld de vrijwilliger (of een hele groep vrijwilligers) te nomineren voor de Vrijwilligersprijs 2023.
Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Dinsdag 18 april de eerste kwartaalbijeenkomst van Wijzer in Vrijwillige Inzet

| Nieuws voor organisaties
Op 18 april kan je deelnemen aan de eerste kwartaalbijeenkomst van Wijzer in Vrijwillige Inzet!
Lees meer

Staat jouw organisatie open voor groepen vrijwilligers?

| Nieuws voor organisaties
Steeds meer en meer ontvangen wij als vrijwilligerscentrale verzoeken van bedrijven die met het team ...
Lees meer
Bestuurslid runt Vrijwilligerscluppie (jpg) NOV

Petitie "Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen".

| Nieuws voor organisaties
Het NOV heeft ons gevraagd een oproep te doen om de Petitie "Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in ...
Lees meer