Post | maart 2021 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Vanuit mijn passie ontstond een vrijwilligersactie!

Door Nadia Abouzia

Vandaag zitten wij, op 1,5 meter afstand, aan tafel bij Trees van den Hoogen: een 59 jarige, actieve en betrokken bewoonster die zich met hart en ziel inzet voor het beheer, beleid en de toekomst van het wijkpark Maarssenbroek. Dit doet ze samen met de Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek.


Hoe het begon

Het doen van vrijwilligerswerk zit in haar genen. Trees heeft het namelijk niet van een vreemde; haar moeder was akela bij de scouting. En daardoor was het voor haar een vanzelfsprekende keuze om als 17-jarige ook bij de groep te gaan helpen. “Dat deed je toen gewoon. Het was normaal om te helpen en ik vond het leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan”, vertelt Trees enthousiast. “In mijn jeugd kreeg ik dit vanuit huis mee. En dat heb ik mijn kinderen ook meegegeven. Bij mijn twee dochters zie ik dat het vrijwilligerswerk zich weer in andere vormen aandient: door het helpen van de buren bijvoorbeeld. Of het belangeloos personal coachen van een nichtje door samen te trainen.”

Trees woont nu sinds 30 jaar aan de Reigerskamp. Nu zij met vroegpensioen is heeft zij veel tijd voor vrijwilligerswerk. Dat was niet altijd het geval als alleenstaande, werkende ouder. Toch lukte het haar om zich op school in te zetten als voorleesmoeder en zich acht jaar lang als vrijwillige imker te verbinden aan de kinderboerderij Otterspoor. “Imker zijn vond ik hartstikke leuk vrijwilligerswerk en ook leerzaam. Na een aantal jaren ben ik daarmee gestopt. Wanneer het ontbreekt aan structuur en stabiliteit in mijn privéleven trek ik mij terug uit het vrijwilligerswerk. En als er dan weer ruimte en rust voor is kan ik mij hier volledig aan wijden.”


Gaafste vrijwilligerservaring

Trots toont Trees de Klimaatstraatfeest-bokaal. In 2012 won zij samen met haar buren een straatfeest door mee te doen met het Klimaatstraatfeest, een landelijk energiebesparingswedstrijd. “Dit was echt ontzettend leuk om met elkaar te doen! Zoveel doelen die we bereikten. En al die positieve mensen die meededen en het contact met de buren dat ontstond. Dat was echt gaaf. En de contacten zijn ook gebleven; die mensen heb ik nu weer benaderd om te helpen in de werkgroep Vrienden van het Wijkpark”, vertelt Trees glunderend en met veel energie. “De basis voor mijn passie voor duurzaamheid, natuur en het buitenleven is gevormd door mijn moeder. En óók door de scouting. Want de buurt, straat, wijk of het park maak je immers samen. Het is belangrijk om je eigen omgeving mooier te maken. En zo ontstond voor mij vanuit mijn passie een volgende vrijwilligersactie.”


De Ontdekroute

Drie jaar geleden sloot Trees aan bij het project Gezonde Buurten en lanceerde zij o.a. het idee voor een ontdekroute in het park met 13 houten dierenbeelden. Bij ieder beeld vind je een QR-code die gekoppeld is aan een beweging. “De ontdekroute heb ik zelf bedacht. Ik heb mij laten inspireren door een soortgelijke route die ik heb gewandeld, in een bos in België. Die vond ik zo leuk! Zo is het idee ontstaan, maar dan met de dieren die hier in het park Reigerskamp wonen”, licht Trees haar initiatief bevlogen toe. “Naast de ontdekroute werd ook het plan geboren voor een vlinderbessentuin en het nestkastenproject.”


Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek

Jong en oud konden in het najaar van 2019 ideeën aandragen of projecten indienen vanuit het project Gezonde Buurten. Mario van Dijk, voormalig gebiedsbeheerder in Maarssenbroek, had het idee om tot een Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek te komen. En zo geschiedde in 2020. Het initiatief groengroep in het park integreerde hierin, waardoor de groene buurteninitiatieven zoals de struintuin, vlinderbessentuin, beeldenroute en het nestkastenproject, hierin werden opgenomen.

“De Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek is dus een nog relatief nieuwe werkgroep. Samen met 25 vrijwilligers geven we hier vorm aan. Juist nu in deze coronatijd zijn de vrijwilligers heel blij met dit initiatief. Je bent lekker buiten bezig, je komt aan je dagelijkse beweging, je kunt goed afstand houden van elkaar en kunt ook nog sociale contacten hebben onderling. Wanneer ik in het park aan het werk ben met een collega, geniet ik optimaal. Het is heerlijk om dit te doen en ik leef enorm op!”



Wil jij meer weten over de diverse werkgroepen van Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek? Kijk dan hier voor meer informatie: www.wijkparkmaarssenbroek.nl

Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!


En ben jij die potentiële vrijwilliger die nu is geïnspireerd? Ga dan naar de online vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht: www.vrijwilligersstichtsevecht.nl of bel naar (0346) – 290 710.

Deel blogpost