Post | april 2021 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Ik vind het gewoon belangrijk om altijd iets te doen!

Door Nadia Abouzia

Vier jaar geleden ging Leo Bloemhard (68) uit Breukelen met pensioen. Hij koos er toen bewust voor om als gepensioneerde zijn tijd aan zichzelf en aan zijn hobby’s te wijden. Én aan vrijwilligerswerk. Naar eigen zeggen is dat een beetje uit de hand gelopen: Leo is namelijk actief bij zes diverse vrijwilligersorganisaties in gemeente Stichtse Vecht en twee landelijke. 


“Ja, ik ben nu drukker dan toen ik nog in dienst was’, zegt hij lachend. “Ik ben altijd wel actief geweest, zelfs toen ik werkte. Op de tennisvereniging, bij de ouderraad, in het schoolbestuur. Noem maar op. Ik vind het gewoon belangrijk om altijd iets te doen. Wat mij nu opvalt en verbaast is dat er toch veel gepensioneerde mensen zijn die geen vrijwilligerswerk doen. Dat vind ik zo jammer. Al die ervaring die je nog hebt en alles wat je nog kan; daar moet je zeker wat mee doen. Want iedereen heeft kwaliteiten en talenten die inzetbaar zijn voor de samenleving!” 


Wat brengt het mij?

“Vrijwilligerswerk zorgt dat ik bezig blijf, zowel fysiek als met mijn hersens. Je blijft bij. Dat vind ik belangrijk. En wat het mij vooral brengt is dat ik veel mensen ontmoet en ook nieuwe mensen. Dat vind ik erg leuk. Verder doe ik ervaring op in andere werkgebieden en leer ik weer nieuwe dingen. Zo ben ik actief als secretaris in de wijkcommissie Breukelen Noord en dan krijg je te maken met de problematiek in de wijk en ook met de communicatie naar de gemeente toe en met de overheid. Ook hier kom ik in aanraking met heel veel verschillende mensen. Daar leer ik veel van en ik doe weer nieuwe inzichten op.”


Welk talent zet jij in?

Als vrijwillige gastdocent geeft Leo gastlessen over Nederlands Indië op de basisscholen in de Gemeente Stichtse Vecht. Zijn persoonlijk verhaal gaat over de Indië oorlogstijd van zijn ouders. “Deze rol leert mij onder andere begrip te hebben voor mensen die problemen hebben met het verleden en om anders te kijken naar de historie. Ik leer ook nieuwe kanten van mezelf kennen. Een menselijke, maatschappelijke kant. Als ICT-er heb ik jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en ik merk dat ik het erg leuk vind om mij te verdiepen en anders naar mensen en naar de geschiedenis te kijken. En vooral ook om het verhaal te vertellen aan de schoolkinderen, hun breder te laten kijken en te laten zien dat we van de geschiedenis moeten leren en kunnen leren.”


Door zijn achtergrond als ingenieur, jarenlange ervaring in de ICT en zijn persoonlijke eigenschap om mensen te helpen voelt Leo zich helemaal thuis in het werk wat hij als vrijwilliger verricht voor het Computercafé en het Seniorweb. “De ouderen zijn je dankbaar en je merkt dat hun wereld ook een stuk groter wordt nu ze geholpen zijn in hun digitale vaardigheden”, vertelt Leo. Ook is hij als secretaris actief in wijkcommissie Breukelen Noord. “Daar haal ik ook weer een hele andere voldoening uit. Zeker als je ziet dat wat je met elkaar doet resultaat heeft. Zoals het opzetten van een bijenhotel. Of het Henk van der Grift park, wat toen nog geen naam had, vast laten leggen waar we een fruitboomgaard realiseerden. Verder organiseerden we Burendag en NL Doet en hebben we de WhatsApp Buurtpreventie opgezet. Dan heb je toch zoiets van: dat hebben we maar mooi met elkaar gedaan”, vertelt Leo vol trots.


Ben jij nu door het verhaal van Leo geïnspireerd geraakt en sta je te trappelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? Ga dan naar de online vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht:  www.vrijwilligersstichtsevecht.nl of bel naar (0346) – 290 710.


Oproep

Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!

 

Deel blogpost