Snuffelvrijwilliger: Kinderen door interactie met je hond iets bijbrengen

Snuffelvrijwilliger: Kinderen door interactie met je hond iets bijbrengen

Structureel werk · 4 uur/week
Flexibele locatie
OnderwijsHulpverleningOndersteunend werk
DierenwelzijnKinderen & JongerenOnderwijs
Goede gezondheid en welzijn
Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
#47727
Scan me of ga naar www.vrijwilligersstichtsevecht.nl/o/Koningin-Sophia-Vereeniging-tot-Bescherming-van-Dieren5/activiteiten/Snuffelvrijwilliger-Kinderen-door-interactie-met-je-hond-iets-bijbrengen/47727 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Heb jij een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en lijkt het je leuk om voor de klas te staan?! Dan is het werk mogelijk iets voor jou.

Uitgebreide omschrijving

Heb jij een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en lijkt het je leuk om voor de klas te staan?! Dan is het werk als vrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege wellicht iets voor jou! Samen met je hond bezoek je de laagste groepen van basisscholen bij jou in de buurt. Je leert de kinderen veilig om te gaan met honden. Het doel van het zogenoemde Sophia Snuffelcollege is om het aantal bijtincidenten bij kinderen te verminderen en eventuele angst voor honden weg te nemen.


Het Sophia SnuffelCollege is een project van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

 

"Het is fantastisch snuffelvrijwilliger te zijn! Je kunt kinderen door de interactie met je hond, echt iets bijbrengen. De samenwerking met je eigen hond maakt het voor mij het ideale vrijwilligerswerk en bovendien draag je een steentje bij aan onze samenleving. Kortom vrijwilligerswerk dat voldoening geeft!" – Ilja

 

"Al zou er maar één kind zijn dat niet gebeten wordt door een hond, dan heeft mijn jarenlange inzet voor het Sophia SnuffelCollege zich al geloond." – Dorette

 

Werkzaamheden:

Het Sophia SnuffelCollege bestaat uit drie lessen van 30 tot 45 minuten. In de eerste les laat je de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt je hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs leg je de belangrijkste regels voor de omgang met honden uit. Daarbij laat je de kinderen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

 

Wat verwachten we van jou?

 •  Je kan goed omgaan met kinderen en hebt hier plezier in;
 •  Je hebt gedegen kennis van hondengedrag;
 •  Je bent minimaal 9 dagdelen per jaar beschikbaar tijdens schooluren;
 •  Je bent representatief voor de vereniging en staat achter onze doelen;
 •  Je beschikt over eigen vervoer om met de hond scholen te bezoeken;
 •  Je bent bereid zelf scholen te benaderen in jouw omgeving.

 

Wat verwachten we van jouw hond?

 •  Hij/zij is minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud;
 •  Hij/zij heeft een basiscursus gevolgd bij een hondenschool (dit is níet de puppycursus, maar de gehoorzaamheidstraining die daarop volgt);
 •  Hij/zij valt onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de eigenaar;
 •  Hij/zij is stressbestendig en vindt het leuk om met kinderen om te gaan.

 

Voldoe jij en je hond aan de verwachtingen dan zien we je aanmelding graag verschijnen!

Meld je aan als Snuffel vrijwilliger! Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, legt iedere Snuffel hond de Sophia Snuffel college Hondengedragstest af.

Lijken jij en je hond geschikt voor het project dan nodigen we je graag uit voor de Sophia Snuffel College Hondengedragstest!


Plaats: Alle plaatsen binnen gemeente Stichtse Vecht.

Doelgroep: Kinderen

Activiteit: Educatie, Informatie en Advies, PR en communicatie

Aantal vrijwilligers: 50

 • Alle werkdagen: Ochtend en middag.


Werktijden, frequentie en duur: 

In overleg. Minimaal 9 dagdelen per jaar tijdens schooluren.


Algemeen: 

Als vrijwilliger ga je alleen op pad. Je krijgt een contactpersoon waar vragen aan kunt stellen. Daarnaast organiseren wij een vrijwilligersdag één keer per jaar.


Inwerkmethode en begeleiding: 

Je krijgt een introductie workshop waar alles wordt uitgelegd hoe wij werken. Daarnaast kunt u meelopen met een ervaren vrijwilliger, mocht u dat wensen.


Scholing: Eenmalige workshop lesgeven en jaarlijkse bijscholingsdag.


Onkostenvergoeding: Reiskostenvergoeding.

Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen

Over Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Mensen en dieren leven al duizenden jaren samen. Vaak omdat dieren een rol vervullen in het levensonderhoud van mensen, maar ook omdat zij gezelschap en plezier geven. Honden, katten, konijnen, cavia’s en paarden zijn voorbeelden van dieren die zo zijn aangepast aan een leven met mensen, dat zij in of rondom huis gehouden kunnen worden. Deze dieren werden in de loop van de tijd steeds afhankelijker van de mens. Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend in een beschaafd land als Nederland. Maar de realiteit ziet er vaak heel anders uit. Eenzaamheid, ondermaatse huisvesting, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging of te weinig aandacht veroorzaken problemen die zich uiten in afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat, waar ze ziek worden en honger lijden. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Of ze worden enkel gebruikt voor commerciële doeleinden, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met hun belangen. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Hierin is zij in Nederland uniek. De strategie van de Sophia-Vereeniging is gericht op de aanpak van de zogenaamde Vijf O's: Onwetendheid, Onnadenkendheid, Onvermogen, Onverschilligheid en Onwil, die een verkeerde omgang met huisdieren veroorzaken.