Post | oktober 2023 | Kennisbank organisaties | 2 min lezen

Van hulpsinten tot kerstelfjes - hoe je (tijdelijke) vrijwilligers rondom de feestdagen vindt

vrijwilligerswerk rondom feestdagen

De pepernoten waren in de zomer al te vinden in de supermarkt. Maar nu de herfst echt begonnen is en oktober de laatste dagen telt komt het er echt aan: de feestdagen. Deze periode staat bekend om warmte, liefde en samenzijn. Voor velen betekent het ook tijd voor reflectie en bewustwording van de behoefte van anderen. Het is juist tijdens de feestdagen dat mensen vaak de drang voelen om iets terug te geven aan de gemeenschap en aan hen die het minder goed hebben. Hoe je daarop kunt inspelen lees je hieronder.1. Eén tegen eenzaamheid

Waar de feestdagen voor veel mensen een gevoel van samenzijn en gezelligheid oproepen. Kan het voor een ander juist de periode zijn waarin het gevoel van eenzaamheid wordt vergroot. Om mensen hiervan bewust te maken kun je dit inzetten in promotie rondom een vrijwilligersvacature. Vrijwilligerswerk zet zich tegen eenzaamheid in vanaf twee kanten. Enerzijds zijn er vrijwilligers(organisaties) die activiteiten organiseren voor mensen die zich eenzaam voelen. Anderzijds is vrijwilligerswerk zelf een middel om eenzaamheid tegen te gaan. Door vrijwilligerswerk te doen kom je uit je huis en ontmoet je nieuwe mensen.


2. Inzetten voor de gemeenschap

De feestdagen zijn vaak een moment waarop mensen voelen dat ze zich willen inzetten voor een groter doel. Ook al heb je het idee dat inwoners van gemeente Stichtse Vecht weten wat jullie organisatie doet: het helpt om rondom de feestdagen nog extra promotie te maken. Hoe zetten jullie je in voor de gemeenschap? En specifiek rondom de feestdagen: wie zijn jullie en voor welke doelgroep zetten jullie je in? Interview één van jullie vaste vrijwilligers. Dat hoeft geen uitgebreid interview te zijn. Maak een kort filmpje of bericht waarin de volgende twee vragen worden beantwoord: waarom heb je voor deze organisatie gekozen en wat maakt het werk zo leuk?3. Projectmatig werken

Veel mensen hebben bij het woord 'vrijwilligerswerk' een bepaald beeld. Het is voor gepensioneerden en je moet er veel tijd aan besteden. Natuurlijk is het ideaal wanneer je een vrijwilliger vindt dat voor onbepaalde tijd voor een vast aantal uur per week aan de slag kan. Maar er zijn ook veel potentiële vrijwilligers die voor een korte periode of projectmatig ingezet kunnen worden. Zonde dat hun kennis & kunde dan niet wordt ingezet, alleen maar omdat ze niet aan bepaalde functie eisen voldoen! De feestdagen bieden organisaties de mogelijkheid om een nieuwe groep te bereiken. De groep dat bij het woord vrijwilliger denkt dat het niets voor hun is, want: geen tijd. Maar zodra ze een oproep voor tijdelijke hulp zien direct reageren. Het voordeel van projectmatig werken is namelijk dat het duidelijk een start- en eindtijd heeft. En voor mensen met een volle agenda is het dan een stuk makkelijker te bepalen of ze daar wel of geen tijd voor vrij kunnen/willen maken.


Een aantal voorbeelden van projectmatig werken rondom de feestdagen zijn:

  • Sinterklaas- of kerstboxen inpakken
  • Sinterklaasfeest organiseren / helpen op school, kinderboerderij, in verzorgingshuis of opvanghuis
  • Kerstdiner klaarmaken
  • Zwerfafval opruimen op 1 januari
  • Speurtocht voor de doelgroep organiseren


Misschien heb je rondom de feestdagen juist geen extra vrijwilligers nodig. Maar ook dan loont het om extra promotie te maken. Wie weet zitten er geïnteresseerden tussen die juist rondom de feestdagen naar vrijwilligerswerk zoeken. En uiteindelijk door kennismaking met jouw organisatie zich voor een langere periode blijven inzetten.


Weet je niet wat jouw organisatie rondom de feestdagen kan doen om extra vrijwilligers te werven? Neem dan contact met ons op!

Deel blogpost