Post | 2 min lezen

Schreeuwend te kort aan vrijwilligers!

Je leest het steeds vaker in de (regionale) kranten: Er is een schreeuwend te kort aan vrijwilligers.

"De strijd om onbetaalde krachten is moordend en de verenigingsmens sterft uit." (J.Roelse, artikel parool 5-2-9-2022).

Ook in Stichtse Vecht trekken steeds meer organisaties aan de bel omdat zij geen mensen kunnen vinden.

Daarnaast wordt de rol van en de druk op vrijwilligers in de zorg en welzijn steeds groter. Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving en zonder hen kunnen veel organisaties en verenigingen de deuren sluiten.


We zien dat tijdelijke korte of eenmalige klussen wel goed vervuld worden. Dit lijkt dan ook de nieuwe trend onder vrijwilligers.

Flexibel vrijwilligerswerk is laagdrempelig en makkelijker in te passen in het (drukke) dagelijks leven.

Organisaties vragen vaak nog vrijwilligers voor een vaste taak op een vaste dag in de week. Hierdoor wordt veel vrijwilligerspotentieel niet benut.


Ondanks dat veel vrijwilligersvacatures langer open staan of minder goed worden vervuld, meldde zich na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zo'n 90 mensen bij de vrijwilligerscentrale die iets voor de Oekraïense ontheemde in Stichtse Vecht wilde betekenen. Vrijwilligers die wij helaas niet allemaal hebben kunnen plaatsen omdat de vraag vanuit organisaties achterbleef. Bij het uitbreken van de corona pandemie zagen we hetzelfde. Dit onderstreept wat ons betreft dat er wel degelijk veel vrijwilligerspotentieel is. Maar dat er vooral gereageerd wordt op basis van een thema dat op dit moment speelt. Iets om als organisatie op in te springen!


Als vrijwilligerscentrale kunnen wij meedenken en advies geven hoe het aanbod op de vrijwilligers kan aansluiten. Wil jij weten hoe het vrijwilligerswerk bij jouw organisatie anders ingericht kan worden? Of wil je vrijwilligerswerk doen maar je weet niet waar te beginnen? Maak dan een afspraak met één van onze maatschappelijk makelaars en wij denken graag met je mee!


Een greep uit de organisaties waarbij je aan de slag kunt:


En nog veel meer. We hebben op dit moment 104 openstaande vrijwilligersvacatures. Bekijk ze hier.Deel blogpost