Post | januari 2024 | Kennisbank vrijwilligers | 2 min lezen

Nooit te oud of te jong om vrijwilligerswerk te doen!

nooit te jong om vrijwilligerswerk te doen

Sinds kort vraagt Wijzer in Vrijwillige Inzet bij inschrijving om geboortejaar en postcode. Maar waarom willen we dit zo graag weten?


Wanneer je het woord 'vrijwilligerswerk' op een verjaardagsfeest in een gesprek gooit gaat het vaak over gepensioneerden. Mensen die na hun werkende leven eindelijk tijd hebben om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dit is misschien de grootste doelgroep, maar zeker niet de enige doelgroep! Jong en oud: voor iedereen is er wel werk te vinden!

Door iedere vrijwilliger te vragen om het geboortejaar in te vullen krijgen we meer overzicht op de leeftijdscategorieën van vrijwilligers binnen Stichtse Vecht. Dit is handig om als gemeente te weten. Je kunt er namelijk uit halen hoeveel procent per leeftijdscategorie vrijwilligerswerk doet. Maar je kunt de cijfers ook gebruiken om een bepaalde leeftijdscategorie uit te kiezen waar meer aandacht aan geschonken wordt.Stel: de categorie 30 tot 40 jarigen is de groep waarin procentueel gezien de minst geregistreerde vrijwilligers zijn. Dan kunnen we gericht op deze groep promotie maken voor vrijwilligerswerk. Dan kan je zeggen: ja, maar dat is de leeftijd waarin iemand veel werkt, kinderen krijgt of andere grote levensgebeurtenissen ervaart. Maar juist door expliciet aandacht te geven aan de doelgroep kan iemand makkelijker meegenomen worden in denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.


Wist je bijvoorbeeld dat 30 tot 40 jarigen juist een kei zijn in projectmatig vrijwilligerswerk doen? Zoals het (eenmalig) organiseren van een buurtbarbecue of het opknappen van een schuur op de kinderboerderij?En hoe zit het dan met het uitvragen van de postcode? De postcode helpt ons om zicht te krijgen waar in de gemeente onze vrijwilligers zich bevinden. Ook dat helpt met gerichter promotie maken voor vrijwilligerswerk. Maar het kan ook helpen om het vacatureaanbod wat beter aan te passen aan de wensen van de vrijwilligers.


Wil je weten wat we met de ingevulde informatie doen? Je leest het in onze privacy verklaring.


Met de informatie die jij ons geeft help je ons om vrijwilligerswerk binnen gemeente Stichtse Vecht nog beter in te vullen. Samen maken we Stichtse Vecht!
Deel blogpost
Gerelateerde blogposts