Post | december 2023 | Nieuws voor organisaties | 3 min lezen

NLDoet - een nationale vrijwilligersactie

Door Marijke Boot
NLdoet - samen maken we stichtse vecht

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2024, samen met duizenden sociaal-maatschappelijke organisaties in het land, NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! 

Je kunt nu al jouw activiteit aanmelden op de website van het Oranje Fonds!

  

Meedoen 

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Nog geen vrijwilliger? Dan kun je tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. 

Heeft jullie organisatie een leuke NLdoet activiteit? Wat dat je bijvoorbeeld van het opknappen van het buurtcentrum, of de ruimte van de Voedselbank schoonmaken, of misschien een verwendag voor alle ouderen in het verzorgingshuis? Meld jouw activiteit nu aan op deze website en doe mee aan NLdoet 2024! Ook meedoen als vrijwilliger is simpel; zoek in de periode november tot maart een leuke activiteit op de website en meld je aan


 

Tips voor een succesvolle deelname aan NLdoet. 

  • Vertel de lokale media wat jullie gaan doen, waar en hoe laat. Een voorbeeld persbericht vind je op de website van https://www.nldoet.nl/downloads-voor-maatschappelijke-organisaties  
  • Na het aanmelden van je activiteit kun je deze ook delen via Facebook of andere sociale media. 
  • Ga langs bij een lokale supermarkt, bakker of slager en vraag hen een bijdrage in eten en drinken. 
  • Stuur de aangemelde vrijwilligers een beknopt programma met ook de ‘gezellige’ onderdelen zoals koffie- en theetijd met lekkers. Zo kunnen ze zich vast verheugen op een fijne dag. Misschien kun je ook tijd vrijmaken voor een rondleiding!
  • Maak een intekenlijst voor namen en e-mailadressen van de aanwezige vrijwilligers. Zo kun je hen een week na NLdoet nogmaals bedanken en berichten over andere activiteiten. 
  • Zorg dat je op tijd weet welke materialen nodig zijn voor de activiteit, maak een boodschappenlijst en zorg dat alles op tijd in huis is. 
  • Gebruik #NLdoet ter promotie op sociale media en maak een Facebook event aan van jullie activiteit. 
  • Hebben jullie een eigen Facebook pagina? Post hier dan in de aanloop naar NLdoet, tijdens de dag en na afloop leuke foto’s op. Ook een leuke manier om na afloop je vrijwilligers te bedanken! 
  • Er zijn allerlei handige draaiboeken op de site, die je kunt gebruiken bij de voorbereiding. 
  • Vraag de nieuwe vrijwilligers tijdens de NLdoet activiteit of ze interesse hebben om zich vaker vrijwillig in te zetten voor jullie organisatie.  


Wat kan ik als maatschappelijke organisatie na NLdoet nog meer doen? 

In een kort persbericht schrijf je hoe de activiteit is verlopen, wie als vrijwilligers hebben meegedaan en wat er bereikt is. Stuur ook een leuke foto mee. Kreeg jullie organisatie geld van het Oranje Fonds? Noem dat ook in het bericht ter promotie van het fonds! Vergeet ook niet de vrijwilligers voor hun inzet te bedanken met bijvoorbeeld een foto van de dag.

 

Heb je als organisatie andere hulp nodig?  

Wijzer in vrijwillige inzet van MOmenz heeft op de site vrijwilligersstichtsevecht.nl informatie over vrijwilligerswerk. Maar we bieden ook ondersteuning bij vragen over vrijwilligerswerk en vrijwilligers initiatieven. Hier komen vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk bij elkaar. 

Hopelijk hebben jullie aan NLdoet nieuwe vrijwilligers over gehouden. Toch nog mensen nodig? Neem een kijkje in de vrijwilligerspool.


 

Financiële bijdrage 

Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 is het mogelijk een financiële aanvraag bij het Oranje Fonds in te dienen voor een NLdoet 2024 activiteit. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 350,-. Voor het budget geldt: op = op! Het Oranje Fonds maakt toegekende bijdragen 2 á 3 weken voor NLdoet naar de organisaties over. Dan worden ook de promotiepakketten verzonden. De publiekscampagne om vrijwilligers te werven start half januari. 

Let op: je hebt niet automatisch een financiële aanvraag gedaan als je een activiteit op de site hebt aangemeld. Hiervoor geldt nog een extra stap in Mijn Oranje Fonds. 

Aanvragers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen: https://www.nldoet.nl/financiele-bijdrage  


TIP 1: Plan je een grote NLdoet dag? Meld de verschillende deelactiviteiten aan. Deze kunnen verschillende mensen aanspreken, zo vergroot je de kans op meer vrijwilligers. Let wel; ze kennen maar 1 keer de maximale financiële bijdrage toe. 


TIP 2: Jullie organisatie kan natuurlijk ook meedoen aan NLdoet zonder bijdrage. Zolang de activiteit op de website staat aangemeld, ontvang je een gratis promotiepakket op het door jullie opgegeven adres. Hierbij geldt: 1 pakket per organisatie, zolang de voorraad strekt. 

Deel blogpost