Post | november 2023 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 2 min lezen

Move over Black Friday! Het is tijd voor GivingTuesday!

vrijwilligerswerk giving tuesday

Black Friday, oorspronkelijk ontstaan in de Verenigde Staten, markeert de start van het feestseizoen. Het valt altijd op de vrijdag na Thanksgiving, de vierde donderdag van november. De naam Black Friday komt naar verluidt van de boekhoudkundige term die aangeeft dat retailers na deze dag winst beginnen te maken, oftewel 'uit het rood in het zwart'.In de loop der jaren is Black Friday uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Winkels bieden enorme kortingen en consumenten stromen massaal naar winkelcentra en online platforms om te profiteren van deze aanbiedingen. Hoewel Black Friday een geweldige gelegenheid is om te winkelen en te genieten van speciale kortingen, is het ook belangrijk om te onthouden waar het feestseizoen echt om draait: vrijgevigheid en het geven aan anderen. Daarnaast zorgen acties zoals Black Friday voor een impact op ons klimaat.


Tegenwoordig is er een prachtig initiatief dat volgt op het consumentengeweld van Black Friday: Giving Tuesday. Dit is een wereldwijde beweging die in 2012 begon en tot doel heeft om mensen aan te moedigen om terug te geven aan de gemeenschap. Giving Tuesday valt op de eerste dinsdag na Thanksgiving en biedt een tegenwicht aan de koopjesjacht van Black Friday.Op deze dag worden mensen aangemoedigd om te doneren aan goede doelen, vrijwilligerswerk te doen of op andere manieren bij te dragen aan hun gemeenschap. Het is een kans om te laten zien hoe zelfs kleine daden van vriendelijkheid een groot verschil kunnen maken.


Hoe kun je een bijdrage leveren op Giving Tuesday?


1. Vrijwilligerswerk bij een lokale organisatie

Veel maatschappelijke organisaties en non-profitorganisaties organiseren speciale evenementen op Giving Tuesday. Door je tijd en energie te geven, kun je direct bijdragen aan het verbeteren van de levens van anderen. Ook al worden er geen speciale evenementen georganiseerd: vaak kan je ook eenmalig helpen bij een organisatie. Neem contact op met één van de organisaties via onze website om de mogelijkheden te bespreken!


2. Doe een goede daad

Je hoeft niet per se bij een georganiseerde groep te horen om een verschil te maken. Simpele daden van vriendelijkheid, zoals het helpen van een buurman, het kopen van een maaltijd voor iemand in nood, of het schenken van kleding aan een lokale opvang, kunnen allemaal het verschil maken.


3. Start een inzamelingsactie

Als je een bepaald doel in gedachten hebt, kun je overwegen om een inzamelingsactie op te zetten. Dit kan online zijn, via platforms zoals GoFundMe of Facebook, of in je lokale gemeenschap.


4. Deel je kennis en vaardigheden

Als je een bepaalde vaardigheid hebt waar anderen baat bij kunnen hebben, overweeg dan om deze te delen. Of het nu gaat om tutoring, het geven van workshops of het helpen bij het opzetten van een gemeenschapsproject, jouw kennis kan een verschil maken.Black Friday mag dan wel het seizoen van winkelen en koopjesjagen markeren, Giving Tuesday herinnert ons eraan waar het echt om draait: vrijgevigheid en het geven aan anderen. En jij hebt de kans om op deze dag een verschil te maken in je gemeenschap. Of het nu door middel van vrijwilligerswerk, donaties of eenvoudige vriendelijkheid is, jouw bijdrage telt en kan een groot verschil maken in het leven van anderen. Laten we samen streven naar een wereld waar vrijgevigheid het hele jaar door centraal staat, niet alleen op speciale dagen.


Wil je iets doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kijken graag met je mee!

Deel blogpost