Post | november 2023 | Kennisbank organisaties | 2 min lezen

Geen match! En nu?

kennismakingsgesprek vrijwilliger

Als organisatie ben je natuurlijk blij wanneer er iemand op jouw vacature gereageerd heeft. Maar het kan voorkomen dat het geen match is tussen de organisatie & vrijwilliger. Wat dan?


Meten = weten

Ten eerste is het handig om te weten dat je als organisatie alle communicatie via jouw pagina op vrijwilligersstichtsevecht.nl kunt laten verlopen. Wanneer je dit doet en bijhoudt kan je via analytics (in het menu van de organisatiepagina) de cijfers in de gaten houden. Hoeveel mensen die reageren zijn een match? Hoeveel reacties staan er nog open? En hoeveel waren uiteindelijk geen match?


Krijg je bijvoorbeeld op de ene vacature meer reacties dan op een andere vacature? Leg de twee vacatures dan naast elkaar en kijk wat er eventueel aangepast moet worden om beide vacatures populair te maken onder de doelgroep.


Zijn er veel reacties, maar vooralsnog weinig matches? Ook dan loont het om naar de tekst te kijken. Wat zorgt ervoor dat de juiste doelgroep zich nog niet aangesproken voelt tot jullie oproep?Geen match

Dat het tussen jullie organisatie en een kandidaat niet matcht kan heel veel verschillende redenen hebben. We vinden het weleens lastig om die boodschap over te brengen. Tip: het gaat niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. De manier van communiceren is hierin belangrijk. Duidelijk aangeven dat het geen match is, zodat de kandidaat weet wat de uitkomst is. Maar daarna kan jij het verschil maken! Door iemand niet met lege handen weg te sturen. Maar door juist mee te denken in wat een vervolgstap zou kunnen zijn.


Misschien ken jij een andere organisatie binnen gemeente Stichtse Vecht waar de kandidaat geschikt voor is. En als je geen andere organisatie kunt bedenken kan je als advies geven om op de vacaturebank te kijken naar wat er wel past. Geef ook praktische tips mee. Iemand heeft bijvoorbeeld gereageerd op een vacature bij jullie waarin je veel met bezoekers of klanten te maken hebt. Terwijl de kandidaat juist heeft aangegeven rustig te willen werken zonder teveel afleiding. Dan kan je als tip meegeven om juist naar vacatures te zoeken die daarbij passen.Kastje naar de muur

Voor veel mensen is het al een drempel om zich aan te melden als vrijwilliger. Wanneer ze eindelijk de stap hebben gezet om te reageren op een vacature kan een afwijzing zorgen voor twijfel. Want als dit geen match is wat moet ik dan doen? Ons doel als Wijzer in Vrijwillige Inzet en MOmenz is om zowel organisaties als bewoners zo goed mogelijk op weg te helpen met maatschappelijke en welzijnsvragen. En ook jouw organisatie kan hieraan meedoen. Door kandidaten die geen match zijn voor jullie organisatie op weg te helpen naar een match bij een andere organisatie. En als iedere organisatie dat doet: wie weet komt de geschikte kandidaat uiteindelijk ook weer via via bij jullie terecht!


Wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Deel blogpost