Post | november 2021 | Vrijwilligersverhalen en nieuwsberichten | 3 min lezen

Fijn om maatschappelijk bij te dragen

Vandaag zitten we aan tafel bij vrijwilligster Maartje Maas (39 jaar). Deze enthousiaste en trotse moeder is, naast haar baan en de zorg voor het gezin, betrokken bij maatschappelijke initiatieven. Zo is zij sinds dit jaar actief bij Stichting Babyspullen én initieerde zij de Facebookgroep Ketting Kledingruil MaarssenDorp.


Hoe het begon

Sinds 2018 woont Maartje in MaarssenDorp. Hiervoor verbleef ze in Utrecht waar ze maar liefst drie studies heeft gedaan: Communicatiemanagement, Psychologie en Internationale Bedrijfskunde. ‘In mijn studententijd ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. Veel energie heb ik altijd wel gehad en ik vind het leuk om dingen te doen waar ik energie van krijg. Dat was voor mij één van de belangrijkste redenen om als vrijwillige scheidsrechter bij het basketbal aan de slag te gaan, waar ik zelf ook speelde. Voor mij was het relevant om dit te doen en mij open te stellen om als vrijwilliger de club te helpen. Zonder scheidsrechter kon er namelijk geen wedstrijd worden gespeeld’ vertelt Maartje. ‘Daarnaast was ik, vanuit mijn liefde voor dieren, ook een hele tijd betrokken bij het Dierenasiel en de Knaagdierenopvang in Utrecht. Ook lekker om eens fysiek bezig te zijn, uit je hoofd en bezig met je handen. Weg van de laptop. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan’.


Duurzaamheid: een rode draad

Sinds dit jaar is Maartje als vrijwilliger gestart bij Stichting Babyspullen. Op de sorteerlocatie steekt ze één keer per week haar handen uit de mouwen waar pakketten worden gevuld met gedoneerde en nieuwe babybenodigdheden zoals kleertjes, luiers, beddengoed en een slaapzakje. Stichting Babyspullen is een organisatie die zich inzet om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Dit doen ze door gratis babystartpakketten te geven aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.

‘De organisatie kende ik via mijn werk bij de ASN Bank waar we een community hebben voor ondernemers die duurzame producten en diensten aanbieden. Door de geboorte van mijn zoon werd ik getriggerd door het besef hoe fijn het is voor ouders en kinderen om een goede start te hebben. In het verleden had ik al eens een donatie gedaan aan Stichting Babyspullen, maar nu wilde ik graag meer betekenen. De fase waarin ik in mijn leven zit bepaalt ook de interesse in het doel wat ik op dat moment heb’ zegt Maartje vastberaden. ‘Zo vind ik hergebruiken bijvoorbeeld ook een heel belangrijk thema. Dat bracht mij onlangs op het idee om het concept ketting-en kledingruil in MaarssenDorp op te zetten’. 

‘Mijn werkgever biedt de werknemers de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen en schenkt acht uur per jaar die je kunt inzetten voor een maatschappelijk doel. Bij de bank werk ik als senior communicatieadviseur. Mijn kennis en kwaliteiten heb ik ingezet om de Speelotheek in Utrecht te helpen bij het maken van een communicatieplan. Doordat ik hier als moeder zelf gebruik heb gemaakt van het lenen van geschikt en passend speelgoed voor mijn zoon, had ik ervaren hoe fantastisch het is dat zo’n organisatie bestaat. Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Ik heb ze benaderd en gevraagd of ze hulp konden gebruiken. Mijn aanbod werd warm ontvangen; ik ben mij gaan verdiepen in de communicatie-uitdagingen die er lagen bij deze organisatie en ook gaan kijken naar wat er beter kan.’


Waar ik mijn voldoening uithaal

‘Weet je’ vervolgt Maartje enthousiast, ‘mijn drijfveer om ergens als vrijwilliger mee te mogen bouwen zorgt er voor dat ik altijd met een voldaan gevoel een bijdrage lever. Als ik zie dat iets niet loopt of beter kan en ik weet dat ik de talenten heb om te helpen, dan doe ik dat graag. Hoe groot of klein mijn rol ook is in het geheel, ik haal mijn voldoening uit het feit dat ik weet dat ik daarmee mijn maatschappelijke bijdrage heb geleverd. En als kers op de taart leer ik ook nog eens andere mensen kennen en wordt mijn blik verbreed doordat ik weer anders naar bepaalde zaken kijk’.  


Oproep

Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact met ons op via de mail op [email protected]. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt delen we dit met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!

Deel blogpost