Vrijwilligerswerk en corona

Als je vrijwilligerswerk aanbiedt of vrijwilligerswerk uitvoert tijdens in deze tijd van corona is het belangrijk om je te houden aan de geldende maatregelen van de Rijksoverheid en de hygiënemaatregelen van het RIVM. 

Kort samengevat betekent dit in elk geval:

  •  Houd 1,5 meter afstand tot elkaar
  •  Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celcius? Blijf thuis. Ziek uit.
  •  Schud geen handen
  •  Was regelmatig je handen met water en zeep (minimaal 20 seconden per keer)
  •  Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  •  Gebruik papieren zakdoekjes

Bekijk altijd de actuele informatie op de website van de Rijksoverheid en het RIVM.

(Vrijwilligers)organisatie

Bied je als organisatie de mogelijkheid voor vrijwilligers om aan de slag te gaan? Organiseer het werk zo dat de vrijwilligers zich ten alle tijden aan de richtlijnen kunnen houden. Maak van tevoren (liefst telefonisch/digitaal) kennis met de vrijwilliger en geef duidelijke instructies. Zorg dat er altijd 1,5 meter afstand kan worden gehouden en creëer indien mogelijk extra mogelijkheden om handen te wassen en/of te desinfecteren. Wil je meer lezen over het veilig opstarten van je activiteiten als vrijwilligersorganisatie, lees dan hier verder. 

Vrijwilliger

Fantastisch dat je ook nu wat wil en kan betekenen voor een ander. Juist in deze tijd is je hulp enorm waardevol. Let wel altijd goed op je eigen veiligheid en neem de maatregelen serieus. Stem van tevoren (liefst telefonisch/digitaal) goed af met de (vrijwilligers)organisatie wat je gaat doen. Probeer het toiletgebruik buitenshuis zoveel mogelijk te beperken en neem je eigen eten en drinken mee. En bedenk goed, als je verkoudheidsklachten hebt, blijf thuis. 

Twijfel je of iets wel of niet kan, neem dan het zekere voor het onzekere. Veiligheid staat altijd voorop.

Wil je meer weten?

Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees meer

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes op vrijwilligersgebied in de gemeente Stichte Vecht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief! Deze staat boordevol informatie met actuele onderwerpen.

Heeft jouw organisatie een up-to-date vrijwilligersbeleid? Ben je bekend met de huidige wet- en regelgeving omtrent vrijwilligerswerk? Er komt veel kijken bij het goed regelen van vrijwillige inzet binnen je organisatie.

Wist je dat je naast je uitkering vrijwilligerswerk mag doen? Sterker nog: vanaf 1 januari 2019 is de regelgeving versoepeld. Vanaf nu mogen vrijwilligers met behoud van hun WW-uitkering bij alle stichtingen, verenigingen en bewonersinitiatieven vrijwilligerswerk doen.

Vrijwilligerswerk is er voor iedereen die iets nuttigs wil doen voor de samenleving zonder daarmee geld te verdienen. Wij helpen je graag bij het vinden van passend vrijwilligerswerk in de gemeente Stichtse Vecht, dat aansluit bij jouw talenten, wensen en agenda!

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan