Touria en Tineke zijn twee handen op één buik

Hulpvraagster Touria Youmi (55) heeft heel veel steun aan haar psychiatriemaatje Tineke Helder – Duif (64). “Als Tineke op onze wekelijkse afspraak bij mij thuis komt, ziet ze in één oogopslag hoe ik mij voel, of ik een slechte dag heb of dat ik goed in mijn vel zit. Zij kent mij door en door.” Tineke is via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen al drie jaar de steun en toeverlaat voor Touria die kampt met psychische problemen en een vorm van reuma.

Via haar huisarts werd Touria verwezen naar een vrijwilliger voor steun bij haar administratie. “Vanwege mijn psychische klachten kan ik mij moeilijk concentreren en vind ik het ingewikkeld om dingen te regelen en te bellen. Toen ik Tineke voor het eerst zag, voelde ik een enorme klik, ik vertrouwde haar direct”, aldus Touria. Tineke hielp met het opzetten van de administratie. “Ik ben eerst begonnen om de reclamefolders en de belangrijke post te scheiden en inmiddels is de boel mooi op orde.”

Ook toen Touria zeven maanden in een opvanghuis van Moviera zat, een stichting die huiselijk geweld aanpakt, is Tineke haar trouw blijven opzoeken. “Tineke heeft echt zo’n groot hart. Ze heeft zoveel geduld en is zo zuiver. Ik voel de steun van haar in mijn hart”, zegt Touria met tranen in haar ogen. Tineke wimpelt de mooie complimentjes geroerd af met een “Ik vind het fijn om dit voor jou te doen”.

Praktische hulp

Tineke heeft wel duidelijk een onderscheid gemaakt in de persoonlijke steun aan Touria en de hulp die de maatschappelijk werkster haar hulpvraagster biedt. “Ik ken al die instanties niet, wij praten fijn met elkaar, gaan naar de bouwmarkt om verf te halen en struinen tweedehandswinkels af naar leuke meubeltjes. Lekker praktisch.” Tineke heeft tot haar 60e bij een bank gewerkt en werd daarna vrijwilligster. "Het is zo’n fijn gevoel als je iemand blij kunt maken. Daarom doe ik dit werk. Ik vind het een echte aanrader”.

 

Voor meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk bij Handjehelpen: www.handjehelpen.nl. 

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan