Vrijwilliger aan het woord

Een simpel begin, kan groots eindigen

Al 14 jaar lang zet Anita zich in als vrijwilliger bij de bibliotheek AVV Breukelen om het netjes te houden, mensen te adviseren en kinderen voor te lezen. Taal is ontzettend belangrijk in ons leven, het verbindt mensen. Met name bij kinderen ontstaat er tijdens het lezen interactie en kun je spelenderwijs een boodschap overbrengen.

Eén van de bijzondere herinneringen die Anita vertelt, gebeurde tijdens het voorlezen op de woensdagmiddag. Anita had een vrouw geadviseerd om naar de bibliotheek te komen met haar buurmeisje die nog geen Nederlands spreekt of verstaat. Ze raadde aan om samen een boek te gaan lezen met veel plaatjes, “wijs het plaatje aan en benoem wat het is, laat het haar vervolgens nazeggen.” Dit doen ze. Ondertussen kijkt het meisje met grote ogen naar de groep kinderen die wordt voorgelezen. Anita vraagt of ze er bij wil zitten, dat wil ze wel. In geuren en kleuren leest  Anita het verhaal voor over de kameleon die opzoek is naar zijn moeder. “Is dit mijn moeder?”  en wijst naar een grijze olifant. De kinderen schudden het hoofd en roepen “neeee”. Door de plaatjes, de gebaren en geluiden begrijpt het meisje het verhaal en doet ook mee; ze schudt haar hoofd en zegt “neeee”.
Een paar weken later komt het meisje weer, dit keer heeft ze haar broertje meegenomen. Ze pakken een boek met veel plaatjes. Nu is zij degene die het plaatje aanwijst en het woord benoemt, haar broertje doet het na.  “Een simpel begin kan groots eindigen.”

Dit verhaal is slechts één  van de vele mooie momenten die Anita heeft ervaren als  vrijwilligster in de bibliotheek. “Door vrijwilligerswerk te doen kan ik ongecompliceerd iets betekenen voor de maatschappij.” En dat is nou juist wat ze zo mooi vindt aan vrijwilligerswerk.

Lijkt het u ook leuk om vrijwilligerswerk te doen?
Kijk dan eens op onze vacaturebank of neem contact met ons op via vrijwilligerscentrale@welzijnsv.nl of 0346-290710