Tips voor het schrijven van een vacaturetekst

Hoe zorg je dat jouw vacature opvalt in onze online vacaturebank? En dat er een vrijwilliger reageert die écht bij jullie organisatie past? Op deze pagina staan zeven tips voor het schrijven van een pakkende vrijwilligersvacature. Of kijk deze verhelderende video!

Tip 1: Bedenk een originele en  pakkende titel

Tussen alle vacatures in de vacaturebank wil je dat jouw vacature opvalt. Bedenk een aansprekende, originele titel. Benoem wie of wat je zoekt, maak iemand nieuwsgierig door hem/haar direct aan te spreken of door een vraag te stellen. De naam van de organisatie hoef je niet te noemen, dat wordt automatisch weergegeven. Vermijd als het kan het woord ‘vrijwilliger’ in de titel, dat is vaak niet nodig. 
 

Tip 2: Wat zie je als eerste? 

Kijk in onze online vacaturebank wat je als vrijwilliger als eerste ziet: de titel vetgedrukt, het logo van je organisatie en de eerste regels van de functiebeschrijving. Zorg dus dat de eerste zinnen in de functiebeschrijving in combinatie met je titel duidelijk maken wie je zoekt en de nieuwsgierigheid wekt. 
 

Tip 3: Aandachtspunten voor het schrijven

  • Kijk voordat je aan de slag gaat met de tekst welke invulvelden je moet doorlopen. 
  • Schrijf helder en eenvoudig. Maak korte zinnen en gebruik geen moeilijke woorden.
  • Let op spelling, hoofdlettergebruik, interpunctie: een tekst vol fouten wordt niet serieus genomen.
  • Gebruik opsommingen en opsommingstekens
  • Schrijf persoonlijk en actief. Spreek de vrijwilliger aan met ‘je’ en schrijf over de organisatie als ‘we’ en ‘bij ons’.
  • Houd het kort maar duidelijk. Geen grote lappen tekst.
  • Bied een reëel beeld van de werkzaamheden. Wees, zonder onnodig uit te breiden, zo concreet mogelijk.   
  • Probeer boven alles de lezer enthousiast te maken!
 

Tip 4: Benoem duidelijk wat je de vrijwilliger biedt

Wat maakt het leuk om juist bij jullie aan de slag te gaan? Verplaats je in de vrijwilliger en benoem wat hij/zij eruit haalt. Denk aan het ‘niet materiele’, zoals aan uitjes, voldoening, onderdeel zijn van een team, etc.  Vraag ook eens aan je huidige vrijwilligers waarom ze graag bij jullie vrijwilligerswerk doen en gebruik die informatie.
 

Tip 5: Is je organisatieprofiel nog up-to-date?

Naast de vacaturetekst worden in het groene vak de gegevens van je organisatie weer gegeven. Als de (potentiele) vrijwilliger meer wil weten over jullie en/of direct contact wil opnemen, dan zijn deze gegevens belangrijk. Zorg dus dat deze gegevens kloppen. Staat er bijvoorbeeld nog de goede contactpersoon? Om het zoeken in de vacaturebank te vergemakkelijken is het niet handig om ‘stichting’ of ‘vereniging’ voor de naam van je organisatie te zetten. Je kan in de vacaturebank namelijk ook zoeken op organisatienaam en dat werkt niet zo goed als er nog iets voor je naam staat. 
 

Tip 6: Reageer zo snel mogelijk op een reactie

Een potentiele vrijwilliger heeft zich goed georiënteerd en uiteindelijk jouw organisatie uitgekozen. Hij/zij stuurt een enthousiaste mail en verheugd zich er graag op om zich nuttig te kunnen maken.  Het kan een grote teleurstelling zijn om dan lang te moeten wachten op een reactie of – erger nog- helemaal niks te horen. Reageer dus altijd zo snel mogelijk op een reactie van een potentiele vrijwilliger, ook als de vacature net vergeven is. Misschien kan hij/zij wel binnen jullie organisatie op een andere plek aan de slag?
 

Tip 7: Houd  je vacature actueel

Heb je een geschikte vrijwilliger gevonden? Sluit dan de vacature direct. Je kan hem heel gemakkelijk later weer op ‘open’ zetten, dan hij is weer zichtbaar. Pas de vacature aan als er iets is verandert. Dit voorkomt teleurstellingen! Je vacature staat drie maanden online in de vacaturebank. Na drie maanden ontvang je automatisch een mailtje dat de vacature binnen twee weken wordt gesloten. In de mail staat ook een link, als je daar op klikt wordt de vacature automatisch met drie maanden verlengd. Heb je na drie maanden nog geen geschikte vrijwilliger gevonden, zorg dat dat je je vacature verlengt! Wij hebben ook mogelijkheden om je vacature extra onder de aandacht te brengen als er niet direct een geschikte kandidaat komt. Laat het ons weten als je daarvan gebruik wil maken.
 
Heb je een vacaturetekst geschreven en wil je dat wij deze ook eens doorlezen? Neem gerust contact met ons. We kijken graag met je mee en geven je waar mogelijk extra tips!
 
 

Bekijk ook onze video!

 

 

Lees meer

Hoe vind je vrijwilligers voor jouw organisatie? En nog belangrijker: hoe vind je de juiste vrijwilliger voor de juiste plek? Lees hier onze tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken!

De gemeente Stichtse Vecht heeft voor al haar vrijwilligers en mantelzorgers een vrijwilligersverzekering afgesloten. Alle vrijwilligers zijn verzekerd, ongeacht leeftijd, ook bij eenmalige activiteiten en er is geen minimum aantal uren nodig.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes op vrijwilligersgebied in de gemeente Stichte Vecht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief! Deze staat boordevol informatie met actuele onderwerpen.

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan