Vrijwilliger & Organisatie

Ik had nooit gedacht dat ik molenaar zou worden

Dick Vierbergen is één van de twee vrijwillige molenaars bij Molen de Hoop in Loenen aan de Vecht. Deze korenmolen draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Naast de twee molenaars zijn dat gidsen die de rondleidingen verzorgen en medewerkers van de winkel waar allerlei meelproducten worden verkocht. In totaal zijn er 30 vrijwilligers werkzaam. 

De molen verkeerde jarenlang in een zeer slechte toestand. Na een grondige restauratie was de molen in 2007 weer maalwaardig. Op de Nationale Molen- en Gemalendag, mei 2007, werd de molen officieel in gebruik genomen en was er een open dag georganiseerd. Dick Vierbergen was één van de bezoekers. In die periode was voor hem het einde van zijn werkzame leven in zicht, en hij dacht na over een invulling voor de toekomst. Na de rondleiding was hij meteen verkocht.
 
Hij vertelt: “Ik ben sinds mei 2007 elke zaterdag in de molen geweest. Ik ben begonnen als gids. Door mijn baan in het onderwijs was ik gewend dingen uit te leggen, dus dat sloot mooi aan. Maar ik wilde meer en ben uiteindelijk molenaar geworden. Dat had ik vijf jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik ben mee gaan lopen met de molenaar, heb theorieboeken doorgenomen, cursusavonden bezocht en bij andere molens gekeken. Daarna heb ik eerst een regionaal examen gedaan en vervolgens het landelijk examen. De eerste keer dat je alleen in de molen staat en dus verantwoordelijk bent, is heel spannend. Ik ben het ook steeds leuker gaan vinden. Het fijne van dit werk vind ik, dat ik na mijn pensioen nog meetel in de maatschappij, dat ik verantwoordelijk werk doe. En ik heb weer nieuwe contacten gekregen. Ook dat is belangrijk want de contacten vanuit mijn vroegere werk zijn uiteindelijk verwaterd.