Vrijwilligersbeleid en regelgeving

Er komt veel kijken bij het goed regelen van vrijwillige inzet binnen je organisatie. Op deze pagina lees je hier meer over.

Heeft jouw (vrijwilligers)organisatie een up-to-date vrijwilligersbeleid? Ben je bekend met de huidige wet- en regelgeving omtrent vrijwilligerswerk? Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten. De informatie op deze pagina is vrij beknopt. Als je een vraag hebt die hier niet tussen staat of iets is je niet helemaal duidelijk, neem dan gerust contact met ons op.

Vrijwilligersbeleid

Het opstellen van een vrijwilligersbeleid kost tijd en aandacht. Toch is het wel erg belangrijk. Vrijwilligers zijn in een (vrijwilligers)organisatie immers je belangrijkste kapitaal! Het opstellen van een beleid dwingt je tot nadenken over je visie van het werken met vrijwilligers. Zo weten je vrijwilligers duidelijk waar ze aan toe zijn en kan je ook gemakkelijker nieuwe vrijwilligers werven.  We helpen je graag bij het opstellen en het evalueren van vrijwilligersbeleid voor jouw organisatie.

Vrijwilligersvergoeding

Om ervoor te zorgen dat vrijwilligers zelf geen kosten hoeven te maken voor hun vrijwilligerswerk, vergoeden organisaties vaak gemaakte onkosten of reiskosten. Een vrijwilligersvergoeding geven kan op verschillende manieren.

Vrijwilligersovereenkomst

Gemaakte afspraken met vrijwilligers kun je vast leggen in een vrijwilligersovereenkomst. Dit is niet verplicht en juridisch niet bindend. Als opstelhulp kan je hiervoor de korte modelovereenkomst of de algemene modelovereenkomst van de NOV gebruiken. 

Collectieve verzekering

De gemeente Stichtse Vecht heeft voor al haar vrijwilligers en mantelzorgers een vrijwilligersverzekering afgesloten.

Heeft jouw organisatie vrijwillige inzet 'Goed Geregeld'?

De NOV heeft een zelfevaluatie Vrijwillige Inzet Goed Geregeld ontwikkeld. Hiermee kan je stap voor stap nagaan hoe vrijwillige inzet binnen jouw organisatie is geregeld en maak je tegelijkertijd een stappenplan voor eventuele verbeteringen. En doe je het al helemaal goed? Dan kan je het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld aanvragen, waarmee je aan de buitenwereld kan laten zien dat vrijwilligers bij jou in goede handen zijn. 

Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen

Vrijwilligersorganisaties kunnen gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen of wanneer sprake is van een kwetsbare situatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld mensen die zorg vragen en aan wie zorg wordt verleend, ouderen en mensen met schulden, maar ook (top)sporters en mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking. Om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling moet je als organisatie je integriteitsbeleid toelichten in een beleidsplan of in een link naar de website waar het plan is uitgewerkt. Op de website www.gratisvog.nl lees je  alles over de voorwaarden van en het aanmelden voor de gratis VOG-regeling. 

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen per 1 juli 2021

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen. Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.

Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen zijn niet meteen noodzakelijk. Bij een eerst volgende statutenwijziging kunnen deze aangepast worden aan de WBTR. Voor het meervoudig stemrecht (punt 5) geldt dat, wanneer dat over 5 jaar niet in de statuten is geregeld, de wet boven de eigen statuten gaat. Voor iedere organisatie geldt dan dat geen enkel bestuurslid meer stemmen mag hebben dan de andere bestuursleden samen.

De gevolgen van WBTR voor verenigingen en stichtingen

De WBTR vraagt meer dan alleen het aanpassen van de statuten. Het is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren.

Het NOV heeft een checklist ontwikkeld om te kijken of jouw Stichting of Verenging in actie moet komen.  WWW.WBTR.NL  is een partner van het NOV. Zij hebben een stappenplan ontwikkeld en je kunt hier een webinar over de WBTR en het stappenplan volgen. Met behulp van het WBTR-stappenplan kost het 3 tot 4 uur binnen één of twee bestuursvergaderingen om alle zaken op orde te hebben.

Meer informatie vind je op de volgende websites : Checklist NOV en  WBTR

 

Lees meer

Op zoek naar vrijwilligers? Maak een account aan. Zodra je organisatie is ingeschreven bij de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht, ontvang je inloggegevens waarmee je zelf vacatures op de website kunt toevoegen, sluiten of wijzigen op het moment dat dit jou uitkomt.

Ben je een organisatie met vrijwilligers in de gemeente Stichtse Vecht? Schuif aan bij de gratis workshops en informatiebijeenkomsten voor organisaties en vrijwilligers. Laat je inspireren, leer van elkaar en ontmoet andere organisaties en vrijwilligerscoördinatoren.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes op vrijwilligersgebied in de gemeente Stichte Vecht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief! Deze staat boordevol informatie met actuele onderwerpen.

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan