Nieuws

Vrijwilligers zijn helden! Cora Kuiper

“Goedemiddag!” Wie op maandag in Buurtbus 522 tussen Weesp en Vreeland stapt, wordt hartelijk verwelkomd door de stralende lach van Cora Kuiper. Als vrijwillig chauffeur rijdt ze iedere week een middag op deze route. De Vrijwilligerscentrale zocht haar op!
 
Nadat ze met pensioen ging, zocht Cora uit Loenen een nieuwe uitdaging: “Ik heb ruim veertig jaar in het basisonderwijs gewerkt als groepsleerkracht: een wereldberoep, op mijn lijf geschreven. Een paar maanden na mijn prepensioen zag ik een advertentie voor buurtbuschauffeurs. Ik hou van autorijden en contact met mensen. Je hebt alleen een rijbewijs B nodig en het is maar voor vier uur per week, dat leek me wel wat!
 

Goed humeur

De Buurtbus heeft een belangrijke functie. Nigtevecht en Vreeland hebben verder geen openbaar vervoer; de Buurtbus zorgt dat mensen niet geïsoleerd raken. De passagiers zijn heel divers - scholieren, studenten, ouderen, vergunninghouders, saunabezoekers - en bijna altijd goedgehumeurd. Het is minder anoniem dan een grote bus. Hier kunnen maar acht mensen in, daardoor kom je gemakkelijk in contact.”
 

Leuke momenten

Anders dan een gewone bus mag de Buurtbus wel tussen haltes door stoppen: “Dat is heel fijn als mensen slecht ter been zijn of rennen om de bus te halen. Laatst wilde een Amerikaanse vrouw met een contrabas instappen. Die paste met geen mogelijkheid door dat kleine deurtje! Uiteindelijk heb ik haar via de achterkant kunnen ‘inladen’. Dat zijn leuke momenten. 
 

Geen week hetzelfde

Ik geniet van de gesprekken met mensen. Daardoor is elke week anders. De ene keer praat ik met een opa, oma en hun kleinzoon die álles over buurtbussen blijkt te weten. Dan met een jonge vrouw die haar huis heeft opgezegd en met haar vriend in een busje is gaan wonen. Of iemand die herinneringen ophaalt aan het pontje over het Amsterdam-Rijnkanaal. En praten over sport vind ik altijd leuk! 
 

Van harte welkom

Het is heel gaaf om als vrijwilliger iets anders te doen dan je eigen vak. Alles is nieuw, je bent weer een beginner. De eerste keer dat ik dienst had, moest ik na afloop tanken. Ik kon nergens de tankdop vinden en bleef naar rondjes om de bus lopen! Uiteindelijk bleek die achter mijn deur te zitten. Soms is het helaas lastig om het rooster te vullen. En we zijn bezig met het opzetten van een vereniging. Enthousiaste chauffeurs en bestuursleden zijn dus van harte welkom!”
 

Vacaturebank

Kijk voor deze en andere actuele vacatures in onze online vacaturebank of bel 0346-290710 voor persoonlijk advies.

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan