Nieuws

Vrijwilliger in het zonnetje: Nel van Zijderveld

Wie vaak in de Eendenkooi in Maarssenbroek komt, heeft ze vast al eens in actie gezien: de vrijwilligers van het Utrechts Landschap. De groep is opgezet door vrijwilligster van het eerste uur Nel van Zijderveld. Ook zelf steekt zij iedere week de handen uit de mouwen. Reden voor de Vrijwilligerscentrale om Nel eens extra in het zonnetje te zetten.
 
Wandelend door de Eendenkooi is goed te begrijpen dat Nel van Zijderveld verknocht is geraakt aan dit waterrijke natuurgebied. “Zeven jaar geleden had ik een leuk gesprek met de boswachter, waarin hij vertelde dat het onderhoud van het park veel werk vroeg en dat er meerdere gebieden van het Utrechts Landschap zijn waar vrijwilligers hierbij helpen. Ik hou van de natuur en had genoeg vrije tijd, dus ging direct aan de slag.”
 

Ruimte voor de natuur

“Binnen de kortste keren had ik een ploeg - mijn eigen man was de eerste vrijwilliger- verzameld. Het is ontzettend leuk om samen een gebied met zoveel historie te onderhouden. De Eendenkooi stamt uit 1778 en werd tot de helft van de vorige eeuw gebruikt om eenden te vangen. De Eendenkooi zelf is niet toegankelijk voor publiek en omringd door water. In het stuk natuur eromheen, Boomstede, zijn paden en bruggen waar gewandeld kan worden. Ons doel is niet om een glad park aan te leggen. Het moet juist niet te netjes, zo krijgt de natuur de ruimte.”
 

Gezellig en leerzaam

“Ongeacht het weer is het heerlijk om buiten bezig te zijn in de natuur. Het Utrechts Landschap zorgt voor gereedschap, cursussen en interessante lezingen. En we worden goed begeleid door de boswachter, van hem heb ik veel geleerd.  Ook onderling is het een hechte groep. We doen altijd een kop koffie met iets lekkers erbij. En er wordt veel gelachen, vooral als er één in het water valt, dat is hilarisch!.”
 

Vrijwilligers welkom

Binnenkort verhuizen Nel en haar mijn man naar Brabant. “Ik vind het best moeilijk om de Eendenkooi achter te laten, het is echt mijn kindje. Gelukkig zullen de andere vrijwilligers er goed voor zorgen. Daar kunnen ze overigens hulp bij gebruiken, dus iedereen die één ochtend per week of twee weken de handen uit de mouwen wil steken is van harte welkom. Speciale kennis is niet nodig: al doende leer je!”
 
Dit artikel is verschenen in de Vechtstroom op 1 mei 2019

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan