Nieuws

Fijn om maatschappelijk bij te dragen

Vandaag zitten we aan tafel bij vrijwilligster Maartje Maas (39 jaar). Deze enthousiaste en trotse moeder is, naast haar baan en de zorg voor het gezin, betrokken bij maatschappelijke initiatieven. Zo is zij sinds dit jaar actief bij Stichting Babyspullen én initieerde zij Ketting Kledingruil Maarssen-Dorp.

Hoe het begon
Sinds 2018 woont Maartje in Maarssen-Dorp. Hiervoor verbleef ze in Utrecht waar ze maar liefst drie studies heeft gedaan: Communicatiemanagement, Psychologie en Internationale Bedrijfskunde. ‘In mijn studententijd ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. Veel energie heb ik altijd wel gehad en ik vind het leuk om dingen te doen waar ik energie van krijg. Dat was voor mij één van de belangrijkste redenen om als vrijwillige scheidsrechter bij het basketbal aan de slag te gaan, waar ik zelf ook speelde. Voor mij was het relevant om dit te doen en mij open te stellen om als vrijwilliger de club te helpen. Zonder scheidsrechter kon er namelijk geen wedstrijd worden gespeeld’ vertelt Maartje. ‘Daarnaast was ik, vanuit mijn liefde voor dieren, ook een tijd betrokken bij Dierenasiel Utrecht en de knaagdierenopvang. Ook lekker om eens fysiek bezig te zijn, uit je hoofd en bezig met je handen. Weg van de laptop. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan’.

Duurzaamheid: een rode draad
Sinds dit jaar is Maartje als vrijwilliger gestart bij Stichting Babyspullen. Op de sorteerlocatie in Utrecht steekt ze één keer per week haar handen uit de mouwen waar pakketten worden gevuld met gedoneerde en nieuwe babybenodigdheden zoals kleertjes, luiers, beddengoed en een slaapzakje. Stichting Babyspullen is een organisatie die zich inzet om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Dit doen ze door gratis babystartpakketten te geven aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.

‘De organisatie kende ik via mijn werk bij ASN Bank waar we een community hebben voor ondernemers die duurzame producten en diensten aanbieden. Door de geboorte van mijn zoon besefte ik hoe fijn het is voor ouders en kinderen om een goede start te hebben. In het verleden had ik al eens een donatie gedaan aan Stichting Babyspullen, maar nu wilde ik graag meer betekenen. De fase waarin ik in mijn leven zit bepaalt ook de interesse in het doel wat ik op dat moment heb’ zegt Maartje vastberaden. ‘Zo vind ik hergebruiken bijvoorbeeld ook een heel belangrijk thema. Om die reden ben ik de Ketting Kledingruil gestart in Maarssen-Dorp.’. 

‘Mijn werkgever biedt haar werknemers de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen en schenkt acht uur per jaar die je kunt inzetten voor een maatschappelijk doel. Bij de bank werk ik als senior communicatieadviseur. Mijn kennis en kwaliteiten heb ik ingezet om  speel-o-theek TufTuf in Utrecht te helpen met hun communicatie. Wij zijn zelf lid van deze speel-o-theek voor kinderen met een beperking. Het is zo fijn dat er een plek als deze is waar ik passend speelgoed voor mijn zoon kan lenen, dat ik hier graag mijn steentje aan wilde bijdragen. Ik heb ze benaderd en gevraagd of ze hulp konden gebruiken. Mijn aanbod werd warm ontvangen; ik ben mij gaan verdiepen in de communicatie-uitdagingen die er lagen bij deze organisatie en heb uiteindelijk een plan geschreven waar ze zelf mee aan de slag kunnen.’

Waar ik mijn voldoening uithaal
‘Weet je’ vervolgt Maartje enthousiast, ‘mijn drijfveer om ergens als vrijwilliger mee te mogen bouwen aan een mooi initiatief, zorgt er voor dat ik altijd met een voldaan gevoel een bijdrage lever. Als ik zie dat iets niet loopt of beter kan, en ik weet dat ik de talenten heb om te helpen, dan doe ik dat graag. Hoe groot of klein mijn rol ook is in het geheel, ik haal mijn voldoening uit het feit dat ik weet dat ik daarmee mijn maatschappelijke bijdrage heb geleverd. En als kers op de taart leer ik ook nog eens andere mensen kennen en wordt mijn blik verbreed doordat ik weer anders naar bepaalde zaken kijk’. 

Oproep
Ben jij vrijwilliger en wil jij jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact op met Nadia Abouzia via de mail op [email protected]. Zij luistert graag naar jouw verhaal en als jij het goed vindt deelt ze die met potentiële vrijwilligers om hen te inspireren om vrijwilligerswerk te doen!

 

Ook vrijwilligers nodig?

Maak een account aan en plaats je vacatures

Maak een account aan