Maatschappelijke stage zoeken

Zit jij op school in de Gemeente Stichtse Vecht en ga jij dit schooljaar een maatschappelijke stage lopen?
Wij kunnen je daarbij helpen.
De Vrijwilligerscentrale organiseert een stagemarkt en beheert een digitale maatschappelijke stage bank. In deze stagebank verzamelen wij van verschillende maatschappelijke organisaties stageplaatsen. Via de stagebank kun jij vervolgens gaan zoeken en reageren op een geschikte stageplaats. De stageplaatsen hebben we onderverdeeld in verschillende sectoren. Dat maakt het zoeken makkelijker.
 

Wat is MaS?

Met de maatschappelijke stage doe je, onbetaald, iets voor een ander of voor de samenleving. Je kunt een maatschappelijke stage bijvoorbeeld bij je eigen sportlclub doen, in een verzorgingshuis, bij een festival in de buurt of  in een dierenasiel. Het is de bedoeling dat je zelf een keuze maakt; iets wat bij je past en waarvoor je gemotiveerd bent. 
Het is belangrijk dat je een stage kiest die bij jou past! Want wanneer jij met plezier je stage verricht heeft iedereen daar meer aan! 
De Vrijwilligerscentrale helpt jou graag bij het vinden van die geschikte stageplaats. 

Gouden Tips

1. Weet hoe je aan een stageplek kunt komen

- Vraag op school wat de regels zijn of lees hiervoor het informatieboekje wat je op school hebt gekregen.
Weet in ieder geval dat je zelf je stage mag kiezen, zo kun je echt iets zoeken wat bij jou past!
- Bedenk zelf een stage en ga in je omgeving na wat mogelijk is.  Check wel even bij school of dit ook een geschikte maatschappelijke stage is.
- Informeer bij je mentor naar mogelijkheden. 
 

2. Bekijk vacaturebanken voor een leuke stageplek

Als je een stageplaats zoekt, kun je kijken bij vacaturebanken. Dit zijn websites met beschikbare stageplaatsen. Zo is er door de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht ook een vacaturebank gemaakt in deze gemeente. Kijk hiervoor op: 
 
 

3. Vraag landelijke organisaties of ze een stageplek hebben

Er zijn grote landelijke organisaties die een maatschappelijke stage aanbieden, zoals de ANWB, Scouting Nederland en Het Rode Kruis. Stuur hen een mail om erachter te komen of ze nog stageplekken over hebben.
 
 

4. Zorg dat je de regels voor stageplekken kent

Wanneer is een stageplaats geschikt als maatschappelijke stage?
 
Er wordt geen financiële vergoeding geboden. Je doet het niet in de eerste plaats voor jezelf, maar voor een ander en de samenleving.
De stagebieder komt uit de non-profit sector, met uitzondering van organisaties die een project organiseren in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen
Er is een stagebegeleider vanuit de instelling aanwezig.
De stage bestaat niet uit mantelzorg voor familie of vrienden.
De stage traint sociale vaardigheden.
De stage is actief (een opdracht uitvoeren), niet passief (meelopen).
De stage sluit aan bij het niveau en het talent van de leerling.
Er wordt geen gevaarlijk, risicovol werk uitgevoerd.

 

5. Bereid je voor op je eerste telefoongesprek met een organisatie

Weet je waar je stage wilt lopen? Overleg dan eerst met je school of de stage geschikt is voor maatschappelijke stage. Ga je de organisatie bellen, dan is het goed om het telefoongesprek even voor te bereiden op school of met je ouders.
 
Leestips: 

 

Vragen? 

Mocht je nog vragen hebben stuur een email aan de maatschappelijk makelaar of neem contact op met de contactpersoon maatschappelijke stage op jouw school.