Zelf een inzamelingsactie starten

Er zijn al veel initiatieven gestart om kleding, dekens, voeding, medische hulpmiddelen etc in te zamelen. Dit zijn mooie initiatieven, echter geven de noodhulpverlenende instanties aan dat het zenden van spullen niet handig is wanneer mensen op de vlucht zijn. De verwachting is dat er ook vluchtelingen naar onze gemeente komen en ook zij hebben dan kleding en andere goederen nodig. Dit geldt natuurlijk voor vluchtelingen uit alle landen.


Wilt u zelf een inzamelingsactie beginnen? Stel uzelf eerst de volgende vragen:

  • WIE? Voor welke organisatie gaat u spullen inzamelen? Heeft u een contactpersoon? Spreken zij Engels?
  • WAT? Onderzoek welke spullen zijn er nodig? Organisaties als het Rode Kruis, Artsen zonder grenzen en andere stichtingen die al werkzaam zijn in deze regio stemmen dit regelmatig af met hun mensen op locatie. Deze informatie wordt op vaak op de website van desbetreffende organisatie vermeld.
  • WAAR? Waar gaan de spullen naar toe? Gaan de spullen richting Oekraïne of zamelt u spullen in voor de vluchtelingen die in onze gemeente gaan verblijven? Heeft u een afleveradres? Is ruimte voor opslag?


Onze adviezen en tips;

  • Het is niet wenselijk en veilig om als particulier en zonder plan richting Oekraïne of de grens gebieden te rijden. Sluit u liever aan bij één van de grotere organisaties. Breng de lokaal ingezamelde spullen naar een inzamelpunt hier in Nederland.
  • Wees duidelijk over welke spullen u inzamelt, waar het aan moet voldoen (gewassen/opgevouwen/in dozen etc.) en wanneer het gebracht mag worden.

Onze artikelen en blogs

Zorgverzekering

Zorgverzekering
Als de Oekraïense vluchteling in Nederland gaat werken, dan moet hij/zij een Nederlandse ...
Lees meer

Creatief aanbod voor Oekraïnse Vluchtelingen

Welzijn Stichtse Vecht heeft 4 kunstenaars bij elkaar gebracht om creatieve kunst activiteiten voor Oekraïense ...
Lees meer

Flyer informatie maandelijks luchtalarm- in Oekraïens

Heeft u vluchtelingen in huis, dan is het goed om ze even te informeren over het maandelijks luchtalarm ...
Lees meer