Instructie Verantwoord Alcohol Schenken

Verantwoord Alcohol Schenken

Het schenken van alcohol brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Aan jongeren onder de 18 jaar mag absoluut geen alcohol geschonken worden in het belang van de bescherming van de gezondheid van jongeren en omdat het in bezit hebben van alcohol in openbare ruimten voor jongeren strafbaar is. Daarnaast heeft alcohol invloed op het gedrag van mensen en kan teveel aan alcohol leiden tot agressie en seksueel grensoverschrijdende gedrag. Dit kan de sfeer aardig bederven, terwijl iedereen het gezellig wil houden. Ook gaan alcohol en verkeer niet samen, het verhoogt de kans op ongelukken. Als barvrijwilliger wil je dat zoveel mogelijk voorkomen. 

Waar kan de vrijwilliger dat doen?

Met de gratis online cursus op vrijwilligerswerkacademie.nl kunnen vrijwilligers het IVA certificaat voor barmedewerkers behalen. De teksten en filmpjes op deze website stellen vrijwilligers in staat om op een verantwoorde manier alcohol te kunnen schenken in kantine, bar of clubhuis. Wanneer vrijwilligers de teksten en filmpjes hebben gezien en gelezen, zijn ze in staat om de test te maken waarmee ze een gekwalificeerde barvrijwilliger worden en bardiensten mogen draaien op tijdstippen dat er alcohol wordt geschonken.

18 jaar? Bewijs het maar!

18 jaar? Bewijs het maar!De campagne '18 jaar? Bewijs ‘t maar!' maakt het horecapersoneel makkelijker om naar een ID-bewijs te vragen.
 

Bestelformulier gratis toolkit