Post | december 2021 | Kennisbank vrijwilligers | 1 min lezen

Wat moet geregeld zijn?

Door NOV-CBS
Figuur 3: Wat belangrijk is dat de organisatie regelt voor vrijwilligers [https://www.nov.nl/themas/wetenschap/cijfers/default.aspx]

Uit onderzoek onder vrijwilligers is gebleken dat de vereniging of de organisatie waarvoor zij vrijwilligerswerk doen de volgende zaken goed gereld moet hebben.


  1. Een goede organisatie van het vrijwilligerswerk
  2. Het geven van complimentjes of een bedankje
  3. Duidelijk beleid
  4. Scholing vrijwilligers
  5. Jaarlijks uitje feestavond
  6. Cadeau/attentie als blijk van waardering
  7. Financiële vergoeding


Voor vrijwilligers in de sociale hulpverlening is scholing belangrijke dan voor vrijwilligers bij andere organisaties. Dat er een financiële vergoeding tegenover staat is voor vrijwilligers bij de vakbond en politieke organisaties weer belangrijker dat voor vrijwilligers bij andere organisaties.

Vrouwen vinden het veel belangrijker dan mannen dat een organisaties een compliment of een bedankje geeft. De jongeren, mensen met een lagere opleiding en mensen met een uitkering vinden het belangrijker dan de andere bevolkingsgroepen dat er een financiële vergoeding tegenover het vrijwilligerswerk staat.  


Lees meer over deze feiten en de daadwerkelijke percentages in het originele artikel op de website van het NOV. Hierin staat ook vermeld op welke literatuur deze feiten gebaseerd zijn.

Deel blogpost