Post | juli 2022 | Oekraïne | 1 min lezen

Informatie over zorg en zorgverzekering vluchtelingen uit Oekraïne

Zorg en zorgverzekering

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. Vanaf 1 juli en per 1 augustus veranderen een aantal dingen:


Per 1 juli 2022 treedt de Regeling medische zorg Vluchtelingen (RMO) in werking voor Oekraïense vluchtelingen. De RMO is een manier om zorg voor vluchtelingen te vergoeden. Dit is hetzelfde zorgpakket als al voor asielzoekers bestaat. Naast zorg uit het basispakket is er ook een vergoeding voor zorg buiten het basispakket zoals mondzorg bij acute pijnklachten, abortuszorg en anticonceptie.


Tot augustus geldt er een verzekeringsplicht voor vluchtelingen die werken. Per 1 augustus 2022 vervalt deze verzekeringsplicht. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen geen zorgverzekering meer af hoeven te sluiten. Oekraiense vluchtelingen vallen dan immers onder de RMO. Zorgverzekeraars zeggen deze zorgverzekeringen vanaf 1 augustus op. Vluchtelingen krijgen hier een brief over. Wel is er de optie om de zorgverzekering te behouden. Dit is een minder aantrekkelijke keuze omdat men voor de RMO geen eigen risico of zorgpremie hoeft te betalen. Daarnaast is de RMO ruimer dan het basispakket.


Meer informatie is te vinden op de site van rijksoverheid. Klik hier.


Via deze link kunnen Oekraïense vluchtelingen zelf ook lezen over de veranderingen.

Deel blogpost