Post | juni 2022 | 1 min lezen

Een bankrekening openen door een Oekraïense vluchteling (aangevulde informatie)

Een Oekraïense Debitcard wordt in Nederland meestal geaccepteerd voor betalingen. De Oekraïense Creditcard wordt net als de Nederlandse Creditcard niet in supermarkten en kleine winkels geaccepteerd. Oekraïense kaarten brengen wel extra kosten met zich mee.

 

Bij bijna alle banken heb je voor het openen van een Nederlandse betaalrekeningen (Debit Card) een Burger Service Nummer (BSN) nodig. Deze wordt verstrekt door de gemeente waar je gevestigd bent Na inschrijving in Basisregistratie (BRP) krijg je automatisch een BSN. De inschrijvingen (BRP) en dus de afgifte van de BSN loopt op dit moment in de gemeente Stichtse Vecht nog wat achter. De gemeente heeft extra medewerkers ingehuurd om deze achterstand in te lopen.

 

De enig bank waar je een betaalrekening kan openen zonder BSN is op dit moment Bitsafe. https://www.bitsafe.org.ua/en/index-en.html. Ook is bij Bitsafe een biometrisch-paspoort niet noodzakelijk voor het openen van een rekening. Een Oekraïens rijbewijs of ID kaart volstaat ook. Bitsafe is een geregistreerde bank en valt onder toezicht van DNB.

 

Bij de meeste andere banken kan je met biometrisch-paspoort en BSN een betaalrekening openen. Voor het openen van een bankrekening heb je een Nederlands adres nodig. De bankpas en het inlogapparaatje worden per post naar dit adres gestuurd.

De kosten verschillen per bank, de kosten zijn vanaf c.a. €2,= per maand tot ca. € 10,= per maand. Bij sommige banken moet je langskomen om een rekening te openen en bij anderen kan het volledig digitaal.

Een mooi overzicht met de noodzakelijke documenten, aanvraag digitaal of op kantoor van de bank en de kosten staat samengevat op deze site: https://www.amsterdam.nl/en/refugees/amsterdam-supports-ukraine/opening-bank-account-ukrainian-citizens/


Op het moment dat mensen (door)verhuizen, moeten zij een adreswijzing doorgeven aan de bank

Deel blogpost